Tekst objavljen: 16.07.2017 16:00        


Naši ekonomisti tvrde da poljski model reprograma kredita nije realan, a predviđa da banka pronalazi posao dužniku koji je u problemima. Stručnjaci kažu da je ova mera potpuno neprimenjiva.

Bankar dužniku traži zaposlenje?

Reprogram kredita u Srbiji za dužnika koji upadne u probleme podrazumeva preračunavanje duga, produžetak roka otplate i omogućavanje niže rate. Uz eventualno nekoliko meseci mirovanja, kada banka "u tišini" samo obračunava kamatu, a ne skida dužniku ni dinara. Međutim, pojam reprograma u Poljskoj, potpuno je drugačiji i podrazumeva da bankar za dužnika koji ostane bez posla mora da pokuša da nađe - novo zaposlenje!

KONTROLA

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da u modelu reprograma gde bi banka tražila posao dužniku postoji problem kontrole. On dodaje da država ne može da natera bankare da dužnicima traže zaposlenje i da će oni to izbegavati.

Poljske banke će, naime, od 22. jula, po novoj regulativi, morati pre aktiviranja hipoteke i prodaje stana problematičnog dužnika, da mu ponude reprogram koji prvo podrazumeva pronalaženje posla ili čak pomoć u zbrinjavanju dece. Ovo se odnosi samo za stambene kredite i dužnike koji u međuvremenu ostanu bez posla, pa više ne mogu redovno da namiruju rate.

Koliko je ovakvo rešenje realno i da li je moguće primeniti ga i u Srbiji?

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da to nije dobro ni za Poljsku, a ne bi bilo ni za našu zemlju.

- Banke imaju svoju delatnost. Nije njihov posao da bilo kome nalaze zaposlenje, pa ni dužnicima. To je bizarno rešenje i verujem da ni u Poljskoj neće moći da se održi - ocenio je Madžar za "Novosti".

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača, takođe smatra da ovakvo rešenje nije održivo.

- Nije bankar "hedhanter" koji juri savršenog radnika za neku kompaniju, već je njegov posao naplata duga - smatra Gavrilović.

- Sve to me podseća na priču o ličnom bankrotu. Jer, i u njemu je predviđeno da lični stečajni upravnik organizuje prihode i potrošnju bankrotiranog dužnika, što uključuje i pronalaženje boljeg posla. Pa zamislite: neko se bori za život i egzistenciju, grca u kreditima, otplaćuje ih, i sada će da se pojavi neki "vanzemaljac" u liku tog upravnika, koji će sve da reši čarobnim štapićem. To je neizvodljivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kredit srbiji bankarski dužnici banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana