Tekst objavljen: 18.11.2016 12:00        


Kineska državna banka (Bank of China) peta najveća banka na svetu, počeće od 20. januara da posluje u Srbiji, a ekonomista Ljubodrag Savić kaže da je to dobra vest i ponuda više za privrednike. 

Bank of China od 20. januara u Beogradu

Pojašnjava da su u Srbiji do sada uglavnom poslovale zapadne banke i da smo zemlja koja ima kamatne stope među najvišim u Evropi, zbog čega smatra da dolazak kineske banke znači da ćemo imati ponudu više.

Savić u izjavi Tanjugu kaze da će se KIneska banka u početku najverovatnije baviti samo finansiranjem kineskih dugoročnih projekata.

Kina je, pojašnjava on, već prilično prisutna u našoj zemlji te navodi da projekti koji su realizovani, ali i oni koji su u planu vrede više od 1,7 milijardi evra.

"Dolazak kineske banke će olakšati finansiranje tih kineskih projekata, ali oni neće ostati samo na tome. Mislim da će relativno brzo početi da finansira neke zajedničke projekte", rekao je Savić.
Kako kaže, banka radi uz podršku kineske države, zbog čega će vetovatno i kamatne stope biti povoljnije u odnosu na kamatne stope zapadnih banaka.

"Za nekoliko godina, a možda i kraće verovatno će početi da posluju i sa stanovništvom", smatra Savić i dodaje da je dolazak Bank of China pun pogodak, od koga se mogu očekivati samo dobre stvari.
Početak poslovanja Kineske banke od 20. januara najavio je premijer Aleksandar Vučić.
On je rekao da će Kineska banka iz Beograda pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve zemlje bivše Jugoslavije.

"Beograd i u tom smislu postaje centar i to je velika vest za nas", rekao je Vučić.
U Narodnoj banci Srbije kojoj je je 19. oktobra osnivač Bank of China Hungary Ltd uputio zahtev za odobrenja za osnivanje banke u Srbiji, svi postupci, kao i registracija, trebalo bi da budu završeni do kraja ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kineska banaka otvaranje banaka privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana