Tekst objavljen: 11.12.2013 12:59        


U Babušnici je zatvorena i poslednja ekspozitura banke, te je ta nerazvijena opština sada odsečena od platnog prometa Srbije. Oko 200 preduzetnika je sada prinuđeno da dnevni pazar svakog jutra nosi u neku od banaka u Pirotu, udaljenom od Babušnice 30 kilometara. I građani Babušnice će sada morati u Pirot za najosnovnije bankarske usluge.

Babušnica ostala bez ijedne banke, najbliže u Pirotu

Predsednik Opštine Saša Stamenković je gašenje poslednje banke u Babušnici nazvao "pravom katastrofom", ali ne i poslednjom koja je zadesila tu varošicu.

- U Babušnici je ranije ugašena sudska jedinica, a sada nemamo ni jednu banku. Svi su izloženi velikim troškovima, ugroženo je i funkcionisanje lokalne uprave. Uzalud se lokalna uprava trudi da dovede investitore, razvije privredu kada nemamo ni jednu banku, tako da o investicijama u takvu sredinu jednostavno ne može ni da se razgovara - kazao je Stamenković.

Vlasnik jedne prodavnice u Babušnici, Marjan Mitić je rekao da svi vlasnici radnji imaju velike troškove jer moraju da svakoga jutra putuju u Pirot da uplate pazar.

- Ovo je stvarno nečuveno! Ne mogu da verujem da se ni jednoj banci ne isplati da posluje ovde. Moramo da posao ostavimo po strani i da svakoga jutra putujemo u Pirot da bismo uplatili pazar - kazao je Mitić.

Predsednik Opštine Stamenković je potvrdio da opštinska uprava uveliko traži banku zainteresovanu da otvori ispostavu u Babušnici.

- Imamo jako veliki broj preduzetnika, privrednika, tu su dnevni pazari i cirkulacija gotovog novca i kreditnih linija. Bez povezanosti s platnim prometom, otežano funkcioniše i lokalna samouprava i sama Babušnica. Problema ima i u selima čiji stanovnici takođe imaju potrebe za uslugama banaka - kazao je Stamenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
babušnica banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana