Tekst objavljen: 20.09.2015 13:04        


Aviokompanije moraju da plate putnicima nadoknadu kada otkažu i odlože let zbog nepredviđenih tehničkih problema, prema današnjoj presudi Evropskog suda pravde donetoj u korist putnika.

Aviokompanije da plate putnicima za kašnjenja

Ovaj slučaj je na površinu isplivao kada je jedan holandski par optužio holandsku kompaniju KLM za 29-časovno kašnjenje njihovog leta od Ekvadora do Amsterdama, prenosi Rojters.

Aviokompanija KLM odbila je da isplati kompenzaciju paru, uz obrazloženje da je tehnička greška koja je prouzrokovala kašnjenje bila vanredna okolnost.

Prema zakonu EU, aviokompanije ne moraju da plate kompenzaciju putnicima ako je odlaganje ili otkazivanje leta prouzrokovano vanrednim okolnostima, kao što su loše vreme, štrajkovi i politička nestabilnost, koje nisu mogle biti izbegnute.

Sud sa sedištem u Luksemburgu je saopštio da, iako tehnički problemi mogu predstavljati vanredne okolnosti, kao na primer oni koji su prouzrokovani sabotažom ili terorizmom, isto se ne može reći za probleme koji su nastali tokom procesa održavanja aviona ili zbog greške u održavanju.

"U toku aktivnosti avioprevoznika, taj neočekivani događaj je svojstven normalnim aktivnostima aviokompanije, koje se vremenom suoče sa neočekivanim tehničkim problemima", navodi se u presudi vrhovnog suda EU, i dodaje da nijedna komponenta aviona ne traje zauvek.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aviokompanije naknade putnicima otkazani letovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana