Tekst objavljen: 14.05.2015 13:28        


Grčki ministar finansija Janis Varufakis poručio je danas da neće prihvatiti nijedan sporazum sa kreditorima, ukoliko on ne podrazumeva pomoć za izlazak Grčke iz ekonomske krize. 

Atina neće sporazum koji je ne izvlači iz krize

"Jer ako potpišem sporazum, postaću samo još jedan ministar finansija koji potpisuje program fiskalnog prilagođavanja za koji je uveren da neće funkcionisati, a matematički se može dokazati da neće dati rezultata", izjavio je Varufakis na konferenciji u Atini, a prenosi američka agencija Asošiejted pres (AP).

Grčka mora da, prema njegovim rečima, izađe iz "zamke strogih budžetskih mera" koje mogu naštetiti privredi i sprečiti zemlju u obaranju ogromnog duga na nivo koji je održiv.

Varufakis insistira na tome da je njegovoj državi potrebno "redizajniranje" duga koje će doneti značajno produženje rokova za otplatu dugovanja, predlažući takođe mogućnost zamene obveznica.

On tvrdi da će kada postigne zadovoljavajući sporazum sa kreditorima, u Grčku uplivati "bujica investicionog kapitala" u vlasništvu investitora van Evropske unije.

Varufakis se, takođe, osvrnuo i na pitanje potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone i povratak na staru nacionalnu valutu, rekavši da bi to bio povratak u neolitsko doba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčka ekonomija grčka kriza aranžman sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana