Tekst objavljen: 24.06.2016 15:31        


Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije neće drastično uticati na ekonomsku budućnost Srbije, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, ali ne isključuje mogućnost usporavanja rasta evropske privrede, što bi posledično usporio i rast u Srbiji zbog mogućeg manjeg priliva stranih investicija. 

Arsić: Bregzit neće drastično uticati na Srbiju

Najneposredniji način na koji Bregzit deluje je pesimizam kod investitora i uzdržanost kod potrošača. "Ako to potraje duže vreme dovelo bi do većeg usporavanja rasta evropske privrede, a možda i do recesije", rekao je Arsić danas novinarima na predstavljanju najnovijih analiza Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).
"Ako vlade uspeju da ubede investitore i potrošače da će nastaviti normalan rast privrede, efekat bi bio blaži i došlo bi do usporavanja rasta privrede, ali ne i do pada", objašnjava on.

Arsić dodaje da je i očekivano da, u prvom momentu, izlazak Velike Britanije iz EU dovede do histeričnih reakcija berzi, ali je važno da te reakcije ne budu trajne.

Prema njegovim rečima, situacija bi mogla da utiče na manji priliv direktnih stranih investicija u Srbiju od onog koji je očekivan.

FREN je prognozirao njihov rast u drugoj polovini godine, pod pretpostavkom da su investitori čekali da se okončaju izbori i slično. Međutim, poremećaji na svetskom tržištu kapitala mogu bar privremeno da utiču na usporavanje priliva investicija, ocenio je on.

Arsić je naveo da je FREN-ova prognoza rasta BDP-a Srbije za ovu godinu na nivou od 2,5 do tri odsto, ali bi nakon pobede opcije Bregzit trebalo sačekati s konačnom prognozom. To ne mora da znači da će prognoze biti lošije, napomenuo je on, ali bi se morao sačekati ishod i videti uticaj na evropsku privredu.

Ne znamo ni kako će evropske vlade da reaguju, da li će taj pesimizam uspeti da otklone ili će doći do histerične reakcije koja će moći da utiče na privredu Evrope i Srbije, rekao je Arsić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Wikiliks RS 25.06.2016 11:40

    Za Srbiju je sve ovo jako loše. Dolar jača, a sa njim rastu i spoljni i javni dug iskazani u evrima. Koeficijenti zaduženosti se pogoršavaju, a dinar može biti izložen još jačem pritisku. Riziko komponenta kamatnih stopa takođe može porasti i poskupeti zaduživanje. Itd. itd. Loš dan za svakoga ko racionalno misli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija Srbija Bregzit EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana