Tekst objavljen: 13.04.2019 15:00        


Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100 odsto vlasništva u AL Rawafed Holdingu.

Arapi kupuju hiljade hektara obradive zemlje po Srbiji

Ovom je arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih domaćih zemljoposednika.

Kako je nedavno objavljeno u rešenju o koncentraciji dve kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkuencije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 ha, MK Group Miodraga Kostića sa oko 25.000 ha, PKB nedavno prodat takođe arapskoj Al Dahri sa oko 18.000 ha, Almeh 15.000 ha i Delta Agrar Miroslava Miškovića sa oko 12.000 hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje da koncentracija neće značajno uticati na tržišno učešće dve kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda.

Ove podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro. Elite Agro je na srpskom tržištu 100 odsto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.

AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgajanjem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara sopstvenog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi po osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rešenju Komisije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
al rawafed srbija arapi poljoprivreda obradiva zemlja ekonomija Abu Dabi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana