Tekst objavljen: 01.02.2024 14:10        


Putem tog portala obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni

APR pustio u rad portal „Ažuriranje evidencije obveznika”


Rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, kojoj se pristupa putem internet stranice Agencije za privredne registre (APR), odnosno putem posebnog informacionog sistema (PIS APR) omogućen je korisnicima, saopštila je agencija.

Na internet stranici agencije su ažurirane informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u PIS FI sistemu za dostavljanje finansijskih izveštaja, kao i dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva, pojedinačna korisnička uputstva u vezi sa evidencijom obveznika, dostavljanjem izjave o neaktivnosti, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i drugih vrsta finansijskih izveštaja... Osim toga, objavljeno je i tehničko uputstvo za korišćenje aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, uputstvo za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavljivanje finansijskih izveštaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U APR-u napominju da su na sajtu objavljene i informacije u vezi zakonskih rokova za dostavljanje izveštaja, naknade za obradu i objavljivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika...

Agencija je pustila u rad i eksterni portal „Ažuriranje evidencije obveznika”, u okviru PIS agencije, putem kojeg obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni. Putem tog portala se, ističu u APR-u, na gotovo istovetan način, prijavljuju/odjavljuju preduzetnici koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama agencije ili kojima raspolaže APR. Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva, obveznici treba da provere ažurnost podataka u evidenciji obveznika, a preduzetnici koji su u 2023. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da se prijave u tu evidenciju. Sve novine su objavljene na internet stranici APR-a www.apr.gov.rs.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ažuriranje evidencije obveznika agencija za privredne registre novi portal finansijski izveštaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana