Tekst objavljen: 28.04.2015 13:06        


Kompanija Apple prodala je 61,2 miliona komada telefona "iPhone" u drugom tromesečju svoje tekuće poslovne godine, što je 40 odsto više nego u istom tromesečju prethodne poslovne godine. Prodaja tableta "iPhone" smanjena je za 23 odsto, na 12,6 miliona komada, prenosi agencija Rojters.

Apple prodao 61,2 miliona  komada telefona "iPhone"

U proteklom tromesečju Apple je prvi put zabeležio veću prodaju "iPhone" u Kini, nego u SAD-u. Kompanija, međutim, nije objavila bilo kakav numerički podatak u vezi prodaje smart časovnika "Apple Watch", ali je saopštila da je aktuelno tromesečje počelo na interesantan način.

Profit i prihod Apple premašili su očekivanja, zahvaljujući skoku prodaje telefona "iPhone", pre svega u Kini.
Neto profit dostigao je 13,57 milijardi dolara, 2,33 dolara po akciji, dok je godinu dana ranije bio 10,22 milijarde dolara (1,66 dolara). Analitičari su predviđali profit po akciji od 2,16 dolara.

Pogledajte ponudu Apple telefona koji su dostupni kod sva tri mobilna operatera.

Prihod je dostigao 58,01 milijardi dolara u drugom tromesečju završenom 28. marta, dok je godinu dana ranije bio 45,65 milijarde dolara, a analitičari su predviđali da će biti 56 milijardi dolara.

Prihod ostvaren u Kini skočio je za 71 odsto, na 16,8 milijardi dolara, zahvaljujući intenzivnoj prodaji telefona "iPhone", tako da je ta zemlja postala drugo tržište Apple, iza SAD.

Zbog povećane prodaje u Kini, Apple je u proteklom tromjesečju zabeležio veću prodaju na svetskom tržištu smartfona, nego njegov najveći konkurent Samsung.

Apple je, takođe, povećao dividendu i program otkupa akcija za 50 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
iphone apple profit apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana