Tekst objavljen: 24.06.2020 10:25        


Ukoliko su vas na “Fejsbuku” ili “Tviteru” izbombardovali upozorenjima da su “Epl” i “Gugl” krišom instalirali aplikaciju za praćenje Kovida-19 na vaše telefone i da bolje proverite svoj aparat – niste sami

"Apple" i "Google" učitali aplikaciju za praćenje Kovida 19

Društveni mediji usijali su se od žalbi nakon što su korisnici otkrili da su “Epl” ili “Gugl” iznenada učitali aplikaciju za Kovid-19 na njihove telefone i to bez njihove dozvole, piše “Forbs”.

Šta se međutim dogodilo?

U pitanju nije priča o državi koja krši prava privatnosti niti druga teorija zavere. Ni “Epl” ni “Gugl” nisu učitali aplikaciju na vaše smartfone bez vaše dozvole. Ono što je nadodato na android i “ajfone” je, u stvari, Obaveštenje o izloženosti API. U pitanju je opcija koja je na android telefonima u vrhu “Guglovih” postavki i piše, na primer: “Kovid-19 obaveštenje o izloženosti”.

Grafika pokazuje funkcionisanje aplikacija za praćenje kontakta.

Ono što se dogodilo u poslednjem ažuriranju androida ili iOS-a je da je dodat API (programski interfejs aplikacije) koji će omogućiti da vam stižu notifikacije o izloženosti. To nije aplikacija već okvir unutar operativnog sistema koji će omogućiti takvoj aplikaciji da funkcioniše, jednom kad ona postane dostupna i odlučite da je instalirate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Ono što smo mi napravili nije aplikacija, već će javne zdravstvene agencije inkorporirati API u svoje aplikacije koje ljudi instaliraju. Naša tehnologija je osmišljena kako bi te aplikacije bolje radile”, naveli su “Epl” i “Gugl” su u zajedničkom saopštenju krajem maja.

To ne znači da je aplikacija instalirana. Ako se uđe u tu opciju, na ekranu se pojavi obaveštenje da instalirate ili završite postavljanje dotične aplikacije kako bi aktivirali obaveštenja o izloženosti virusu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aplikacija za praćenje korona virus apple google kovid 19 korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana