Tekst objavljen: 13.03.2017 11:02        


Američka "laka" nafta WTI pala je ispod 50 dolara za barel, pošto rast zaliha "crnog zlata" u SAD neutrališe efekte smanjenja proizvodnje koje sprovodi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) već treći mesec u kontinuitetu, javlja agencija "Blumberg".  

Američki naftaši kontriraju OPEK-u, nafta ispod 50 USD

Cena naftnih fjučersa se oporavila za 0,7 odsto na njujorškoj berzi, ublaživši sunovrat od 7,6 odsto zabeležen u poslednje četiri trgovinske sesije, koji je gurnuo cene na najniži nivo od 29. novembra, na kom su bile dan uoči OPEK-ovog sporazuma o smanjenju proizvodnje.

WTI nafta za isporuku u aprilu ojačala je za 34 centa na 49,62 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku, u trgovanju u 12,46 časova po londonskom vremenu. Ukupan volumen trgovanja je bio na nivou 100-dnevnog proseka.

Američka "laka" nafta je juče pala za jedan dolar, na 49,28 dolara, što je bio najniži nivo na zatvaranju od 29. novembra. Cena WTI nafte završava trgovačku sedmicu sa najvećim nedeljnim gubitkom od 4. novembra.

Severnomorska sirova nafta "brent" za isporuku u maju porasla je za 29 centi na 52,48 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu. Cena "brenta" je skliznula naniže za 92 centa (1,7 odsto) na 52,19 dolara, takođe na najnižu kotu od 30. novembra.

Američke zalihe sirove nafte porasle su za 8,2 miliona barela prošle nedelje na 528,4 miliona barela, što je rekordan nedeljni rast od 1982. godine, od kada američka Uprava za energetske informacije objavljuje nedeljne preglede kretanja zaliha.

Američka proizvodnja je takođe napredovala treću sedmicu uzastopno na 9,09 miliona barela dnevno, najviše od februara 2016, prema vladinim podacima objavljenim u sredu.

Ministar za naftu Saudijske Arabije, Kalid Al-Falih, izjavio je ove nedelje da globalne zalihe padaju sporije nego što se očekivalo, što otvara mogućnost produženja sporazuma članica naftnog kartela o rezanju proizvodnje.

Proizvodnja nafte iz škriljaca u Permskom basenu (Severna Amerika), koji se prostire od zapadnog dela Teksasa do jugoistoka Novog Meksika, rašće za 600 hiljada do 700 hiljada barela dnevno u ovoj godini do kraja decembra i "veliki deo" će biti izvezen, izjavio je Majk Loja, šef kompanije Vitol za trgovanje energentima u Americi, u jednom intervjuu u Hjustonu.

Nagoveštena volatilnost tržišta raste, što je obično indikator da investitori veruju da će cene biti u padu i da se percepcija rizika pogoršava, ocenjuje "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opek-a cena nafte zalihe nafte cena nafte na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana