Tekst objavljen: 22.09.2016 15:17        


Cene nafte su ojačale danas, nastavljajući juče započeti rast, nakon što je objavljeno da su američke zalihe "crnog zlata" pale više nego što je prognozirano i pošto je dolar potonuo posle odluke Federalnih rezervi (Fed) da odlože povećanje kamatnih stopa.  

Američke zalihe manje, dolar slabiji - cene nafte jače

Američka "laka" nafta WTI je porasla danas za 45 centi na 45,79 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta "brent" ojačala za 48 centi na 47,31 dolara. Cene oba tipa nafte su se juče popele za više od dva procenta, prenosi agencija Frans pres.

Do oporavka cena je došlo posle jučerašnjeg saopštenja američkog Ministarstva energetike, prema kojem su komercijalne zalihe ovog energenta u SAD pale za više od šest miliona barela prošle nedelje, gotovo dvostruko više nego što se očekivalo, što ukazuje na rast tražnje u vodećoj svetskoj ekonomiji.

"Očekuje se da će ovaj pad ublažiti zabrinutost u pogledu prezasićenosti ponude i da će dodatno podržati cene sirove nafte", napisala je tržišni analitičar kompanije CMC Markets Margaret Jang u komentaru.

Oporavak cena je dobio dodatni zamajac od slabljenja dolara, budući da je nafta u dolarskim cenama pojeftinila za kupce koji koriste druge valute.

Američka valuta je pala nakon što je Fed saopštio da se ekonomija SAD poboljšava i da argumenti za podizanje kamatnih stopa jačaju, ali da je potrebno više dokaza o kontinuiranom napretku pre nego što bude preduzeta bilo kakva akcija u tom pogledu.

Mada je američka odluka o zadržavanju troškova zaduživanja na ultraniskom nivou u najvećoj meri bila očekivana, ona je obradovala aktere širom svetskih tržišta podstakavši nagli rast akcija i visokoprinosnih valuta.

Vest o tome da su se naftni divovi Saudijska Arabija, Iran i Katar sastali u sedištu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Beču, da bi razgovarali o smanjenju proizvodnje uoči neformalnog sastanka proizvođača sledeće nedelje u Alžiru, takođe je pružila snažnu podršku oporavku "crnog zlata".

Članice OPEK-a i nečlanice naftnog kartela treba u Alžiru da razgovaraju o problemima globalne prezasićenosti ponude i hiperprodukciji, koji pogađaju naftu više od dve godine, povukavši cene početkom ove godine na 13-godišnji minimum.

Prethodni napori naftaša za ograničavanje proizvodnje, iz aprila ove godine, propali su pošto je Iran, član OPEK-a, koji je tek bio izašao iz višegodišnjih zapadnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana, odbio da učestvuje u dogovoru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jačanje nafte skok cena nafta na berzi svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana