Tekst objavljen: 24.08.2016 10:47        


Cene nafte su nastavile da tonu na današnjem trgovanju u Aziji, zbog podataka američke naftne industrije koji pokazuju rast zaliha te sirovine, što pojačava zabrinutost zbog prevelike ponude, ali i zato što su trgovci iskoristili nedavni oporavak cena da "uberu" profite. 

Američke zalihe - "kamen oko vrata" cenama nafte

Cene su juče na zatvaranju trgovanja bile u usponu posle vesti da je Iran spreman da se pridruži pozivima Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije za obuzdavanje proizvodnje nakon kraha ranijih napora za postizanje dogovora u aprilu, izveštava agencija AFP.

Ipak, dobici na ceni su se preko noći istopili na azijskom trgovanju nakon što su podaci Američkog instituta za naftu (API) pokazali da su američke zalihe "crnog zlata" porasle za 4,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 19. avgustom, posle pada za milion barela nedelju dana ranije.

Rastuće zalihe ukazuju na slabljenje tražnje u državi koja je svetski lider u potrošnji nafte, što povećava strahovanja u pogledu globalne prezasićenosti ponude ovog energenta.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u oktobru pala je za 73 centa (1,52 odsto) na 47,37 dolara, a sirova severnomorska nafta "brent" za oktobar je oslabila za 61 cent (1,22 odsto) na 49,35 dolara po barelu.

"Čini se da se kretanje cena nafte brzo preokreće u svetlu nedeljnih izveštaja API-ja o stanju zaliha u SAD", naveo je Angus Nikolson, analitičar kompanije IG Markets iz Melburna.

Sličan pad se može očekivati i kada kasnije danas budu objavljeni zvanični podaci američkog Ministarstva energetike o stanju zaliha, koji mogu "povući WTI naftu naniže na 45 dolara", dodao je Nikolson u komentaru.

Džefri Hali, viši tržišni analitičar na platformi OANDA, smatra da su za današnji pad odgovorni trgovaci koji su iskoristili nedavni skok cena da prodaju pozicije koje su ranije kupili jeftinije u nadi da će doći do poskupljenja.

"Bilo kakvo iskakanje cena nafte duguje se masi pohlepnih trgovaca koji žele da smanje svoje duge pozicije uoči sastanka OPEK-a" rekao je Hali za AFP.

Članice OPEK-a, na čelu sa Saudijskom Arabijom, i nečlanice naftnog kartela, poput Rusije, sastaće se neformalno idućeg meseca u Alžiru, a očekuje se da će razgovarati o načinima za stabilizovanje prezasićenog tržišta ove sirovine.

Iran je navodno nagovestio da će doći na sastanak, ali Nikolson smatra da njegovo "prisustvo ne znači i da je spreman da se pridruži dogovoru".

"A budući da je proizvodnja nafte u Iraku i Saudijskoj Arabiji na rekordnim nivoima, teško da će Iran biti spreman da proizvodi znatno ispod svojih potencijale", dodao je on.

Teheran je odbio da se odazove pozivima za zamrzavanje proizvodnje ranije ove godine, navodeći da mora da podigne nivo bušenja nafte koji je dramatično pao tokom višegodišnjih zapadnih ekonomskih sankcija, koje su ukinute u januaru ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte nafta laka nafta Uberu opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana