Tekst objavljen: 08.03.2017 14:02        


Poruka iz prethodne godine je da bez jake privrede nema ni rasta u bankarskom sektoru, istakla je Slavica Pavlović, predsednik Izvršnog odbora Eurobank u razgovoru sa novinarima na Kopaonik biznis forumu. 

Ambiciozni planovi za naredni period

Prema njenim rečima, ako tome dodamo stabilnost cena i pad kamatnih stopa, uočavamo da se bankarski sektor nakon nekoliko turbulentnih godina lagano oporavlja što se ogleda u dinamičnom rastu kreditiranja stanovništva zahvaljujući istorijski niskim kamatnim stopama u dinarima i evrima i povoljnijem makrekonomskom okruženju. U brojkama – masa odobrenih kredita povećana je za 27,4 milijardi dinara ili za 1,4 odsto.

Početak 2017. godine obeležile su akvizicije na srpskom bankarskom tržištu, što je nametnulo i temu ovogodišnjeg Panela posvećenom bankama „Strategija bankarskog sektora: nova agilnost na tesnom tržištu“, koji će se održati sutra od 12:45h u Forum sali. Slavica Pavlović, predsednik IO Eurobank, kaže da za one učesnike na tržištu koji dobro posluju sa stabilnim pokazateljima tržište nije tesno. Naglašava da Eurobank ima ambiciozne planove za tržište Srbije i da je tu da ostane:

„Eurobank Grupa, kojoj pripada i Eurobank u Srbiji, u većinskom je vlasništvu nekolicine investicionih fondova, uključujući Helenski fond za finansijsku stabilnost – čiji je udeo nepunih 2% – tako da nemamo nikakvih nagoveštaja da će u dogledno vreme doći do povlačenja, tim pre što smo godinama u samom vrhu srpskog bankarstva i poslujemo stabilno i profitabilno.“

Eurobank se ubraja među 10 najvećih banaka na tržištu i zapošljava preko 1250 zaposlenih koji kroz mrežu od 80 ekspozitura i 4 centra za rad sa privredom pružaju usluge za više od pola miliona klijenata. Posvećena je stalnom unapređenju proizvoda i usluga kroz inovacije i sveže ideje, a posebnu pažnju poklanjaju tehnološkim unapređenjima i digitalizaciji kako bi išli u korak s globalnim trendovima, ali pre svega s potrebama klijenata.

„U prethodnoj godini zabeležili smo rast kreditnog portfolija u bezmalo svim segmentima: plasirali smo novih 140 miliona evra potrošačkih kredita. Premašili smo definisane ciljeve u oblasti kreditiranja velikih klijenata i malih i srednjih preduzeća. Ukupna aktiva je porasla za preko 7% i iznosi 150 milijardi dinara, a u 2016. godini, ostvarili smo statutarnu dobit od 2,1 milijarde dinara. Napomenula bih da je Eurobank među najkapitalizovanijim bankama na tržištu sa ukupnim kapitalom od 49 milijardi dinara i pokazateljem adekvatnosti kapitala od 19%. Dobri rezultati postignuti u prošloj godini nameću veća očekivanja u 2017. Eurobank će kroz poslovne aktivnosti i posvećenost zajednici nastaviti da svakodnevno pokazuje da je pouzdan partner srpskom društvu. Cilj nam je da i u narednom periodu ostanemo banka prvog izbora za naše klijente, fizička i pravna lica, poslujući s osećajem odgovornosti prema zaposlenima, klijentima, i društvenoj zajednici“, ističe Pavlovićeva.

Eurobank, pouzdani partner privrednog sektora u Srbiji, ove godine je Zlatni sponzor Kopaonik biznis foruma – manifestacije od izuzetnog značaja koja okuplja privrednike, zvaničnike i predstavnike finansijskih institucija, a koja se održava od 7. do 9. marta u organizaciji Saveza ekonomista Srbije i Udruženja korporativnih direktora.

Glavna tema ovogodišnjeg 24. Kopaonik biznis foruma jeste „Program reformi za Srbiju: šta se može naučiti iz prošlosti i rešenja za budućnost“. Ovogodišnji forum bavi se i digitalizacijom, geopolitičkim promenama, poreskom politikom, inovacijama i preduzetništvom u digitalnoj eri.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarski sektor Eurobank banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana