Tekst objavljen: 27.09.2017 15:00        


Poznata kineska kompanija "Alibaba" zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centara.

Alibaba hoće u Srbiju, traže partnera

To je izjavila državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar", rekla je Matić novinarima pred početak skupa "Informatički put svile za informacionu povezanost" na kome su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IKT dve zemlje.

Upitana kakva je bila dosadašnja saradnja kompanija dve zemlje u oblasti IT sektora, Jovanović je kratko odgovorila - "nikakva". "Ako govorimo u kupovini IT opreme i mi kao i ceo svet kupujemo opremu od Kine, ali saradnja u oblasti istraživanja i razvoja, informacione bezbednosti, gejming industrije i onoga o čemu će se danas pričati takva vrsta saradnje nije postojala", pojasnila je ona.

Matić je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta.

Alibaba je inače najveća kineska internet prodavnica.

Matić je naglasila da postoji puno prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija, a fokus današnjeg skupa biće na četiri oblasti, a to su ubrzan razvoj elektronske trgovine, razvoj logistike i razmena tržišnih informacija, online turizmu i na razvoju pametnih gradova gde je Kina veoma uspešna.

Sekretar udruženja za elektronske komunikacije PKS Jelena Jovanović naglasila je da će domaće firme iz oblasti IT imati danas priliku da se sretnu i razgovaraju sa kolegama iz 12 kineskih kompanija na koji način da se uspostavi saradnja.

"Interesovanje srpskih firmi je veliko i mislim da ćemo moći da pronađemo zajednička polja za rad i nastupanje u svetu", rekla je Jovanović novinarima.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dve zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka.

"Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto", rekao je Vu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
srbija i kina partnerstvo alibaba distributivni logistički centar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana