Tekst objavljen: 10.09.2017 11:26        


Građani koji imaju stambene kredite mogli bi da se nađu u ozbiljnom problemu ako dođe do naglog oporavka privrede Evropske unije i porasta kamata.

Ako skoči euribor rata kredita veća i za 100 evra

Pre nepunih 10 godina, pred početak ekonomske krize, euribor (kamata po kojoj evropske banke pozajmljuju novac) je iznosio čak 4,7 odsto. Taj iznos bio je ukalkulisan kao deo kamate svih stambenih kredita koje su odobravale banke u Srbiji.

Nakon samo dve godine, euribor je pao na jedan odsto. Nakon blagog oporavka, on je sada na istorijskom minimumu i iznosi minus 0,27 odsto. S obzirom na to da su stambeni krediti dugoročni, pitanje je kolika će biti vrednost euribora za 10, 15 i 20 godina.

Prema računici "Blica", koju smo uradili uz pomoć banaka, ako uzmemo stambeni kredit od 60.000 evra, lako se može videti kako će rast euribora uticati na rate kredita.

Mesečna naknada ovog kredita sada iznosi 242 evra (kamata od 2,9 odsto plus šestomesečni euribor). Ako bi euribor porastao na jedan odsto, rata ovog kredita skočila bi na 284 evra. U slučaju da euribor dostigne dva odsto, za otplatu istog kredita mesečno bi trebalo izdvajati 324 evra, dok bi taj iznos porastao za više od 100 evra u slučaju da euribor ode na tri odsto. Tako bi rata ovog stambenog kredita bila neverovatnih 359 evra.

Ekonomski analitičari zbog toga upozoravaju da treba dobro paziti prilikom uzimanja stambenih kredita. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da se u ekonomiji većina stvari ne može predvideti. Kako naglašava, teško je prognozirati kako će se razvijati ekonomija EU, ali da je logičnije očekivati da će se oporavljati i da će doći do rasta euribora.

“Ne treba zaboraviti da smo imali velike svetske krize u prošlom veku, poput one iz tridesetih ili sedamdesetih godina kada su svi govorili da se svet nikada neće oporaviti. Pa se ipak oporavio i sve zaboravio”, naglašava Savić i dodaje:

“Stambeni krediti uzimaju se na period od 25 ili 30 godina. Građani o tome trebaju dobro da razmisle da se ne bi proveli kao oni što su uzimali kredite u švajcarcima”.

Bankari ne žele da daju prognoze za duži period, ali kažu da će biti potrebno dosta vremena da se ovakav trend euribora promeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kretanje euribora ekonomija EU kamate na stambeni kredit stambeni kredit u eur euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana