Tekst objavljen: 19.10.2013 13:00        


Građanima koji se vraćaju iz šoping tura i s drugih turističkih putovanja može se dogoditi da se u zemlju vrate s oštećenim novčanicama. Trenutak nepažnje dovoljan je da se banknota ošteti ili dobije takva za kusur.

Ako pocepate evre, mogu vas "odrati” kada ih menjate

Da bi ponovo došli do ispravne novčanice, naši ljudi ne moraju da putuju u inostranstvo, bar kada je evro u pitanju. Njega menja većina banaka i menjačnica.

Šta klijente čeka kada krenu da obave taj posao?

Provizija je različita: privatne menjačnice najčešće uzimaju šest posto. U Komercijalnoj banci se bave tim poslom i kažu da provizija zaivisi od stepena oštećenja. U OTP banci je provizija pet posto, u Findomestik 5,5. U Marfin banci su radili taj posao ali su u Novom Sadu odustali jer imaju mali trezor. Šteta, jer su imali malu proviziju – tek dva posto. Kada su u pitanju manje banknote, te provizije se mogu podneti, međutim, ukoliko se menja veća suma, i ono što treba ostaviti banci je po procentnom računu više. Zato nije loše ostaviti taj novac posle zamene banci kao depozit. Stiže i Nedelja štednje pa će se nešto od provizije nadoknaditi.
Provizija se kreće od dva do šest posto. Građani mogu birati hoće li uzeti evro i zameniti svoj novac ili će sumu s novčanice promeniti u dinare.

U Narodnoj banci Srbije kažu da se promena oštećenih novčanica obavlja u skladu s Odlukom i uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova i Uputstvom za njeno sprovođenje. Pomenutim porpisima utvrđeno je da je menjač pri zameni dužan da utvrdi da li je novčanica ispravna, je li u redovnom opticaju odnosno da li je istekao rok za njenu zamenu, te je li falsifikovana. Pomenutim propisima tačno je propisano šta se smatra neispravnom novčanicom.

Međutim, svi koji iz bilo kojeg razloga dođu u posed oštećenog novca treba da znaju da ni banke ni menjačnice nisu obavezne da te novčanice menjaju. To da li će se time baviti ili ne zavisi od njihove poslovne politike, a takođe im je ostvaljeno da same odrede koliku će proviziju uzeti klijentima za tu transakciju.

A posebno pažnju treba da obrate oni klijenti koji će stranu novčanicu menjati za dinare jer ih banke menjaju po svom kupovnom kursu koji je obavezno nešto niži od srednjeg kursa NBS-a. Juče se kretao između 111,47 i i 113 dinara za evro, a srednji NBS-a je bio 114,33 dinara za evro. Zato pri zameni, osim na proviziju, obavezno treba obratiti pažnju i na taj detalj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac evro valute valuta Srbija banke menjačnica menjačnice devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana