Tekst objavljen: 11.05.2021 16:05        


Skupštinski Odbor za prostorno planiranje i saobraćaj danas je usvojio u načelu predlog izmena i dopuna Zakona o ugovorima o prevozu u železničkom saobraćaju, koji predviđa veća prava putnika u slučaju kašnjenja vozova

Ako kasni voz dobićemo novac nazad, ali tek za dve godine

Tako kada voz kasni duže od jednog sata, putnik će moći da prekine putovanje i zatraži da mu se vrati sav novac za kartu.

Predlog izmena i dopuna predviđa da ako voz kasni između 60 i 119 minuta, putnik može da ostvari povraćaj novca u iznosu od 25 odsto.

Ukoliko kašnjenje traje duže od dva sata, može da povrati 50 odsto novca od plaćene karte, prenosi Tanjug.

Predviđeno je da železničko preduzeće „Srbija voz” ima prelazni period od dve godine za početak primene izmena i dopuna zakona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Miloš Stanojević iz Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je kazao na sednici Odbora da se izmene koje treba da budu uvedene predlogom zakona odnose na tri stvari.

„Prvi pravac je usklađivanje sa regulativom EK iz oblasti železničkog saobraćaja, tačnije uredbom 1371-2007 o pravima i obavezama putnika u železničkom saobraćaju. To znači da je ovim predlogom Zakona propisana jedna novina u pogledu obeštećenja putnika u železničkom saobraćaju, kada se putnik suočava sa kašnjenjem voza”, naveo je Stanojević.

Pojašnjava da je druga izmena usklađivanje sa terminologijom koja je korišćenja u Zakonu o železnici iz 2018. godine.

Treći pravac izmena koje se nalaze u Zakonu su kaže, otklanjanje tehničkih nedostataka i bliže razjašnjenje pojedinih odredbi koje nisu bile jasno formulisane u samom zakonu, rečeno je na sednici Odbora.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
železnice srbije povrat novca kašnjenje voza Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastru Miloš Stanojević želenički saobraćaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana