Tekst objavljen: 27.01.2018 14:31        


Građane Srbije koji su zaduženi u domaćoj valuti u novoj godini sačekala je lepa vest. Rate kredita biće niže.

Ako imate kredit u dinarima, stiže jedna dobra vest

Naime, banke su tokom januara uveliko slale obaveštenja da su kamate dinarskih kredita smanjene, i to za oko 0,4 odsto. Samim tim pale su i rate, i to za nekoliko stotina dinara, u zavisnosti od iznosa pozajmice. Dopis iz banke u kojoj ima keš kredit stigao je i na adresu Beograđanke Slavice Petrović (43).

- Krajem prošle nedelje dobila sam mejl iz banke u kome me obaveštavaju da je došlo do promene. Prijatno sam se iznenadila kada sam pročitala da će mi rata biti niža za skoro 300 dinara. Nije veliki iznos jer mesečno za ratu izdvajam 15.700 dinara, ali znači - kaže Slavica.

Kako su naveli bankari, visina nominalne kamatne stope utvrđuje se na kvartalnom nivou, u januaru, aprilu, julu i oktobru.

- Nominalna kamata utvrđuje se tako što se usklađuje sa referentnom kamatnom stopom NBS, na poslednji dan prethodnog meseca. Nova stopa primenjivaće se na prvi obračunski period koji nastupa nakon promene - naveli su u dopisu u jednoj od vodećih banaka. IO NBS je u oktobru 2017. smanjio referentnu kamatnu stopu sa 3,75 na 3,5 odsto. Takođe, samo mesec dana ranije, NBS je takođe spustila referentnu kamatu sa četiri na 3,75 odsto.

U Sosijete ženeral banci očekuju da će kamate ostati na niskom nivou u 2018. i 2019. godini.

- Taj pad bi bio značajniji za dugoročne kredite u odnosu na kratkoročne - kažu u ovoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miki 24.01.2018 10:44

    Price i pricice, a u praksi nista... Tipicno za Srbiju. I gde bas nadjoste Slavicu Petrovic!? Mogli ste bar sablonski da napisete kod Pere Perica...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
usklađivanje kamate kredit u dinarima kamate na kredite manja referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana