Tekst objavljen: 02.02.2019 17:28        


Službeni glasnik objavio je usklađivanje dinarskih iznosa akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara. Najavljen je rast cena cigareta, kafe i alkoholnih pića, a ono što brojne vozače interesuje jeste kako će povećanje uticati na već turbulentne cene nafte i gasa.

Akcize su porasle, a da li će odmah skočiti i cena goriva

Zbog usklađivanja sa godišnjom inflacijom, koja je prethodne godine dosegla 2,5 odsto, akcize će se uvećati i za gorivo i tečni gas. Pojedinačno gledano i u zavisnosti od vrste, povećanje će ići od 1,1 do 1,2 dinara po litru benzina, odnosno kod tečnog gasa 0,90 dinara po kilogramu.

- Sigurno je u ovom trenutku da će proizvođači i uvoznici koji su obveznici plaćanja za toliki porast akciza uvećati svoje troškove - objašnjava generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović koji dodaje da je u ovom trenutku nepredvidivo i na nivou spekulacija praviti bilo kakve projekcije da li će cena goriva rasti.

On objašnjava da proizvođači i uvoznici formiraju cene na osnovu svojih troškova koji će biti veći, ali nisu samo akcize te koje utiču na cenu naftnih derivata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Mnogo toga zavisi od drugih cena kije će nakon povećanja akciza poskupeti ili ne. Dakle, posmatra se celokupno tržište i ono utiče na konačnu cenu - navodi Mićović i ističe da iskustva iz prethodnih godina govore da uvećane akcize mogu i ne moraju dovesti do većih cena na tržištu.

Važno je istaći, kako Mićović navodi, da akcize ulaze u obračun PDV-a, pa će on porasti za nekih 20 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cena cena goriva gorivo akcize

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana