Tekst objavljen: 24.08.2015 15:29        


Ključni indeks Atinske berze pao je danas 3,59 odsto na 612,48 poena, uz promet akcija vredan 2,68 miliona evra. FTSE/ASE lardž kep, indeks korporativnih akcija, pao je 4,32 odsto a FTSE/ASE mid kep 2,82 odsto, prenosi grčka agencija ANA.

Akcije na grčkoj berzi opet na nizbrdici

Najveći berzanski gubitnici bile su banke, čiji je indeks potonuo 8,46 odsto, zatim zdravstveni sektor sa padom akcija od 3,25 odsto, prehrambeni (6,94 odsto), trgovinski (4,0 odsto) i sektor komunalnih usluga (3,96 odsto).

Lider glavne opozicione grčke partije Nova demokratija (ND) Vangelis Mejmarakis vratio je danas mandat za formiranje vlade predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu, pošto nije uspeo da za tri dana dogovori formiranje vlade sa ostalim partijama u parlamentu.

Po Ustavu, Pavlopulos treba redom da predaje mandat partijama za formiranje vlade u trodnevnom roku, a ukoliko one u tome ne uspeju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsednik Vrhovnog suda i raspisuju se prevremeni parlamentarni izbori.

Agencija Asošijeted pres navodi da će mandat sada biti poveren poslanicima frakcije Leva platforma unutar Sirize, koji su se pobunili protiv bišeg premijera Aleksisa Ciprasa, jer je potpisao novi paket pomoći i prihvatio restriktivne mere koje zahtevaju međunarodni kreditori.

Oni su u petak odlučili da postanu nezavisni i formiraju novu samostalnu poslaničku grupu Narodno jedinstvo u parlamentu, čiji će šef biti lider Platforme i bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis.

Američka novinska agencija navodi da se ne očekuje da će ijedna partija biti u stanju da formira vladu i da je najverovatnije da će biti održani prevremeni izbori 20. septembra.

Evropske berze su na početku današnjeg trgovanja evidentirale pad akcija usled zabrinutosti u pogledu usporavanja kineske privrede. Akcije na berzi u Šangaju su danas potonule 8,49 odsto, budući da najnovija intervencija zvaničnog Pekinga na tržištu nije uspela da ulije poverenje i ublaži zabrinutost u vezi sa usporavanjem rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Slabljenje kineske privrede i nedavna iznenadjujuća devalvacija juana uticali su na berze, uprkos obećanju tržišnih regulatora da će nastaviti da stabilizuju akcije. Kina je pre dve nedelje devalvirala juan, što je protumačeno kao pokušaj jačanja izvoza i izazvalo zabrinutost u svetu u pogledu zdravlja njene privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
atinska berza promet na berzi akcije na berzi pad berzanskog indeksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana