Tekst objavljen: 25.01.2024 14:55        


Epl je lane bio prva kompanija koja je dostigla tri biliona dolara

Akcije Majkrosofta na rekordnim vrednostima


Majkrosoft je 24. januara dostigao istorijsku tržišnu procenu vrednosti od tri biliona dolara, nakon što su mu akcije porasle za 1,6 odsto - na405,13 dolarapo komadu. Taj rezultat, svakako, učvršćuje status Majkrosofta kao jednog od najvećih softverskih divova, čime je - nakratko - nadmašio i Epl, objavio je Blumberg.

Epl je prošle godine postao prva kompanija koja je dostigla tri biliona dolara, sa trenutnom tržišnom vrednošću od 3,03 biliona dolara.

Kompanija sa sedištem u Redmondu, u Vašingtonu, jedna je od takozvanih "Magnificent 7", koje su podstakle razvoj tržišta tokom 2023. godine, sa porastom od 57 odsto. Napredak Majkrosofta se nastavlja i u ovoj godini, s porastom od 7,7 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Blumberg navodi da veliki deo te dobiti odražava entuzijazam investitora vezan za veštačku inteligenciju i njen potencijal da ubrza rast zarada i prihoda. Majkrosoft se, kroz svoje partnerstvo sa OpenAI Inc, smatra jednim od najvećih korisnika veštačke inteligencije i klijentima pruža usluge koje je podržavaju.

O tome je ponajviše bilo reči i u Davosu, na Svetskom ekonomskom forumu održanom sredinom januara, gde je učestvovao i lider kompanije, Satija Nadela. On je, takođe, izrazio optimizam u vezi sa veštačkom inteligencijom, ali smatra da treba doneti "strože norme na globalnom nivou", kako bi se obezbedio adekvatan nivo sigurnosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije majkrosofta rekordna vrednost akcija majkrosoft it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana