Tekst objavljen: 24.10.2017 10:27        


Akcije i popusti mame sa svih strana, nadovezuju se jedni na druge različitim povodima - letnje sniženje, jesenje, slavsko... Međutim, pitanje je koliko je bezbedno kupovati robu na akciji jer su često u pitanju namirnice pred samim istekom roka trajanja.

Akcije i popusti mame sa svih strana

Čest je slučaj da u pekarama cena peciva bude snižena u poslepodnevnim i večernjim časovima. Kuvana jela se prodaju upola cene, a u nekim poslastičarnicama postoji čak i "happy hour", kada obično tokom poslednjeg radnog sata možete kupiti dva kolača po ceni jednog. Čitavi odeljci u velikim marketima sa proizvodima na akciji zbog isteka roka nude litar mleka, viršle ili rendani sir po ceni od 50 do 100 dinara.

Dugotrajne namirnice

Šećer, so, pirinač, med i sirće mnogo posle datuma naznačenog na pakovanju mogu se koristiti. Šećer ne sme da bude u kontaktu sa vodom, a sirće je bezbedno zbog alkoholnog vrenja. Ove namirnice ne treba držati u plastičnoj ambalaži. Navođenje roka trajanja nije potrebno kod: svežeg voća i povrća, vina, peciva i kolača - koji se s obzirom na sastav i namenu potroše u roku od 24 sata od proizvodnje.

- Akcijske ponude su u interesu i prodavaca i kupaca. Trgovci se rešavaju robe koja je još uvek ispravna, a potrošači kupuju regularan proizvod za manje novca, i to je ekonomski i zakonski potpuno u redu i isplativo. Formalno-pravno, taj rok ne može da se prolongira i računa se da nakon njegovog isteka namirnice nisu valjane. Naravno, mora se uračunati i vreme potrebno za upotrebu - objašnjava Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda, ističući da svojstva određene namirnice ne smeju da se promene sve dok je ona u roku.

Neretko se dešava da kupci budu neprijatno iznenađeni prelepljenom deklaracijom sa datumom koji produžava rok trajanja, što je zakonom kažnjivo.

- Verujem da se takve stvari dešavaju, u prošlosti više nego danas jer se propisi pooštravaju, a kazne su visoke. Potrošači se javljaju i žale se da kada otvore ambalažu proizvoda, ispostavi se da je namirnica neispravna. Vrate se u trgovinu u želji da je zamene ili da dobiju novac natrag, a prodavci bespogovorno pristaju na to - naveo je Bogosavljević, istakavši da je dovoljno kontaktirati s inspekcijskom službom, koja zatim alarmira onu koja je zadužena za dati problem.

Nutricionista Milka Raičević kaže da ne možemo kriviti prehrambenu industriju i trgovine jer je kupac dužan da zna šta kupuje i da čita deklaracije.

Jestivo i posle roka

Pasterizovano mleko može da potraje i duže od navedenog datuma ukoliko se drži na hladnom, kao i jaja, konzerve. Testenina je takođe postojana, dok se domaćice služe i trikom da zamrznu hleb koji posle nekoliko minuta pečenja u rerni gotovo da ima ukus svežeg. Velika količina soli sačuvaće čips i kada je na otvorenom, dok se ne treba brinuti ni zbog svetlih tragova na odstajaloj čokoladi. To je samo mast koja je izbila, a ta poslastica je takođe prilično dugotrajna.

- Onaj ko kupi nešto 20 odsto jeftinije i to iskoristi, on je na dobitku. Mogu da razumem one koji kupuju na akcijama u želji da uštede ili kupe više, ali ne i one koji takvim namirnicama pune zamrzivače. Odmrznu hranu posle, recimo, mesec dana, misleći da je u redu, ali nije, rok je istekao - upozorila je Raičevićeva.

Takođe, ona ističe da posledice mogu biti blage, poput dijareje, ali i da mogu ozbiljno ugroziti zdravlje, pogotovo ako se redovno ponavlja takav obrazac ponašanja, zbog čega kako ističe Raičevićeva nužno je probuditi odgovornost potrošača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcijska kupovina rok trajanja cena akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana