Tekst objavljen: 10.12.2013 11:15        


Po ugledu na "Big mek indeks" napravljen je "Ajfon indeks" koji pokazuje da se cena poslednjeg Eplovog telefona drastično razlikuje od zemlje do zemlje. Kada cenu Eplovog ajfona 5S prikažete kao udeo u prosečnoj plati u određenoj zemlji, tek onda shvatite koliko je taj proizvod jeftin ili skup.

"Ajfon indeks": Najbolje u Kataru, najgore u Indiji

Najjeftiniji ajfon 5S može se naći u Sjedinjenim Državama gde ovaj telefon košta 439,12 funti. To i nije veliko iznenađenje, imajući u vidu da su SAD matično tržište Epla.

Sa cenom od 547 funti za ajfon 5S, Britanija je zauzela 22 mesto u svetu, iza Saudijske Arabije, Tajlanda, Kine, Australije, pa čak i Švajcarske.

Ipak, najskuplji ajfon 5S može se naći u Jordanu, gde ovaj telefon košta 677,24 funti, što je 54 odsto skuplje nego u SAD.

Cena telefona otkriva tek pola priče. Mobajl anlokt je napravio indeks cena ajfona 5S u lokalnim valutama upoređujući ga sa nacionalnim bruto domaćim proizvodom (BDP).

Mereći cenu ajfona prema paritetu kupovne moći, može se uporediti vrednost robe koja se kupuje, a što bi trebalo da preciznije predstavi deo prihoda koje bi prosečan građanin trebalo da izdvoji za Eplov telefon.

Po tom osnovu, ajfon 5S je zapravo najskuplji u Indiji gde za ovaj telefon treba izdvojiti 22,3% BDP-a po glavi stanovnika. Na drugom mestu je Vijetnam gde cena ajfona iznosi 19,8% BDP-a, dok je Jordan na trećoj poziciji gde cena ajfona iznosi 18,3% BDP-a.

Uprkos tome što se proizvodi u Kini, u kontroverznom postrojenju Fokskon, cena ajfona u najmnogoljudnijoj zemlji iznosi 9,6% tamšnjeg BDP-a. Primera radi, cena ajfona 5S u Velikoj Britaniji je tek 2,4% BDP-a, dok je u SAD reč o samo 1,4% BDP-a.

Međutim, prema "ajfon indeksu" ovaj telefon nije najpristupačniji za Amerikance, već za građane Katara gde je za pomenuti Eplov proizvod potrebno izdvojiti tek 0,76% BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
iphone ajfon apple epl životni standard kupovna moć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana