Tekst objavljen: 17.06.2020 14:55        


Er Srbija, kao naslednica tradicije prve nacionalne avio-kompanije Aeroput, obeležava 93 godine od svog osnivanja 17. juna 1927. godine

Air Srbija obeležava 93. rođendan

Društvo za vazdušni saobraćaj AD Aeroput bilo je prvo jugoslovensko akcionarsko preduzeće za civilni vazdušni saobraćaj, koje je kasnije preraslo u Jugoslovenski aerotransport, a potom u Er Srbiju. Prvi direktor Aeroputa, ujedno i najzaslužnija osoba za njegovo osnivanje uprkos brojnim izazovima, bio je Tadija Sondermajer, elitni srpski vojni pilot i aero-inženjer.

Prvi zvanični let obavljen je 15. februara 1928. godine na relaciji Beograd – Zagreb, a na vrhuncu razvoja kompanije avioni Aeroputa leteli su na sve četiri strane sveta - na sever do Budimpešte, Brna i Praga, na zapad do Venecije i Milana, na jug do Tirane i na istok do Bukurešta i Sofije. U floti Aeroputa nalazile su se i letelice koje su spadale u najvišu kategoriju putničkih aviona tog vremena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Izazovan period tokom kojeg obeležavamo ovaj veliki i poseban jubilej dodatno ukazuje na značaj negovanja tradicije. Samo na jakim temeljima duge i bogate istorije mogli smo izgraditi snažnu kompaniju koja je u stanju da se izdigne iznad prepreka i ponosno uzleti nakon neplaniranog prizemljenja. Po ugledu na našeg prethodnika Aeroput, koji je od samog osnivanja spadao u najuglednije avio-kompanije u Evropi, trudićemo se da i u ovim neizvesnim vremenima zadržimo i opravdamo ulogu regionalnog lidera u avio-industriji“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije.

Kao naslednica Aeroputa, Er Srbija se nalazi na osmom mestu liste najstarijih avio-kompanija na svetu koje i dalje posluju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aeroput rođendan air srbije air srbija dankan nejsmit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana