Tekst objavljen: 13.12.2016 15:57        


Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora Air Serbia-e Siniša Mali izjavio je danas da je to najbrže rastuća avio kompanija u regionu. On je, otvarajući dvodnevni Vazduhoplovni samit koji se održava u Beogradu, na kome učestvuju predstavnici 62 kompanija iz oblasti avio industrije, kazao da je Beograd regionalni centar avio industrije.

Air Serbia najbrže rastuća avio kompanija u regionu

On je kazao da je zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom, nekadašnji JAT, a sada Air Serbia postala najbrže rastuća kompanija u regionu i pokretač srpske privrede.

Prema njegovim rečima, Air Serbia trenutno doprinosi bruto društvenom proizvodu oko 100 miliona dolara, a da se očekuje da to učešće do 2024.godine bude oko 1,8 milijardi dolara.
Air Serbia je jedna uspešna priča započeta pre tri godine i u kojoj sam lično učestvovao. To je bila ključna prekretnica u razvoju srpske avio industrije. Započeli smo bili nešto što nismo znali kako će završiti, a sada smo najuspešnija kompanija u regionu", naglasio je Mali potsetivši da je JAT bio kompanija pred stečajem.

On je dodao da su ovakvi događaji , kao što je ovaj Vazduhoplovni samit koji se dva dana održava u Beogradu, veoma značajan za budućnost avio industrije Srbije, jer će na njemu okupljeni stručnjaci razmeniti svoja iskustva.

Mali je naglasio da je za razvoj avio sektora neophodna saradnja u regionu, jer samo zajednički može da se učestvuje u globalnoj ekonomiji i privučemo više turista.

On je potsetio i da Beograd ima direktan let za Njujork, najavivši da se narednih meseci očekuje uvođenje novih linija za Kinu.

Mali je kazao i da se vode razgovori o privatizaciji Jat tehnike i da očekuje da će privatizacija te kompanije biti završena 2017. a da će novi partner bio to Etihad ili neko drugi doprineti njenom uspehu.

Prema njegovim rečima očekuje se da sledeće godine bude završena i koncesija za aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i da će to preduzeće ostvariti veći rast prihoda.

On je ukazao i na značaj obrazovanjeaposebno mladih dodajući da je Vlada Srbije to stavila kao jedan od svojih prioriteta.

Naglasio je i da Srbija ima veoma uspešne i obrazovame ljude navideći da oko 600 ljudi je zaposleno u Air Serbia-i a oko 300 u Etihadu.

Izvršni direktor Etihad grupe Džejm Hogan kazao je da Beograd postao balkanska raskrsnica globalnog avio saobraćaja.

On je istakao da je ta kompanija dosdla u Srbiju ne da zatvara, već da ocvuva i otvara nova radna mesta, i da je ka tome bila jasno opredeljena Vlada Srbije.

"Čim smo došli odmah nam je bilo jasno da možemo da izmenimo loše prakse i da ovde postoje uspešni, obrazovani i školovani ljudi", rekao je on.

Direktor Air Serbia-e Dane Kondić kazao je da je da je pre partnerstva sa Etihadom JAT bila kompanija sa dugom tradicijom ali neizvesnom budućnošću.

"Krenuli smo sa tri cilja, a to su da budemo svetska aviokompanija, profitabilni i pokretač privrede i nakon tri godine smo uspeli to da ispunimo", istakao je Kondić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
avio kompanija Etihad Air Serbia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana