Tekst objavljen: 26.02.2017 10:00        


Evropska centralna banka donela je odluku kojom je AIK banci, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, odobrila dalje sticanje akcija Gorenjske banke iz Kranja. Na osnovu ove odluke AIK banka može steci do 100 odsto kapitala i glasačkih prava u Gorenjskoj banci, saopštila je danas AIK banka.

AIK banka dobila dozvolu ECB da preuzme Gorenjsku banku

Kupovinom akcija Gorenjske banke, AIK banka namerava da nastavi sa jačanjem poslovnog uticaja, kao i širenjem svog poslovanja i baze klijenata i partnera izvan granica Srbije, odnosno na tržište EU.

Aktivnosti AIK banke, poput ove, ne rezultiraju isključivo širenjem saradnje sa lokalnim i EU tržištem na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranjem pretpostavki za proširenje poslovanja na druge oblasti privrede, čime se jača ekonomska konkurentnost čitave regije, navodi se u saopštenju.

AIK banka je u januaru prošle godine kupila 13,9 odsto akcija Gorenjske banke, postavši tako drugi najveći vlasnik, posle "Sava" osiguranja koji drži 37,7 odsto kapitala.

Centralna banka Slovenije naložila je "Sava" osiguranju prošle godine da proda svoj udeo u Gorenjskoj, jer "nemaju finansijsku snagu da daju Gorenjskoj podršku koja joj je potrebna". "Sava" osiguranje je saopštilo krajem januara da su postigli dogovor sa još nekoliko vlasnika "Gorenjske" da prodaju svoje akcije, koje u zbiru prelaze 50 odsto vlasništva u toj slovenačkoj banci.

AIK banka je prepoznata kao jaka, stabilna i pouzdana finansijska institucija u čitavom regionu, imajući u vidu da joj je Evropsko poslovno veće dodelilo priznanje za najbolju regionalnu instituciju u okviru svojih nagrada International Socrates Award Ceremony.

Prestižni britanski ekonomski magazin International Banker je u okviru nagrada Banking Awards, AIK banci dodelio 2015. i 2016. godine nagrade za najbolju komercijalnu banku u Srbiji i najbolju banku u pružanju servisa klijentima u Istočnoj Evropi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka kupila Gorenjsku banku gorenjaska banka aik banka sava osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana