Tekst objavljen: 11.12.2015 11:13        


Cene nafte su danas u Aziji pale na novi višegodišnji minimum, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) saopštila da je proizvodnja tog naftnog kartela porasla, što je podiglo zabrinutost zbog prekomernih globalnih zaliha, za koje se prognozira da će se zadržati i u 2016. 

Agonija se nastavlja, cene nafte na novom minimumu

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru pojeftinila je 22 centa na 36,54 dolara za barel, a sirova nafta tipa "brent" za 25 centi na 39,48 dolara, takođe za januarske isporuke, što su najniži nivoi od početka 2009. godine i perioda globalne finansijske krize, prenosi agencija Frans pres.

OPEK je objavio da je ukupna proizvodnja njegovih članica u novembru porasla za 230.100 barela dnevno, na 31,7 miliona, što je najveći nivo za poslednje tri i po godine, i iznad ciljanog obima proizvodnje OPEK-a od 30 miliona barela.

Ova grupa je prošle nedelje odlučila da ne smanjuje aktuelnu visoku proizvodnju, uprkos sunovratu cena nafte, slaboj globalnoj tražnji i prekomernim zalihama.

"Cene sirove nafte su opet pale, pošto je skok proizvodnje OPEK-a na trogodišnji maksimum u novembru, povećao zabrinutost da će prezasićenost globalnog tržišta potrajati duži period", izjavio je tržišni strateg kompanije IG markets iz Singapura, Bernard Ou.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena na minimumu cena nafte pad cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana