Tekst objavljen: 11.01.2022 16:55        


Kineski gigant u svetu nekretnina, Evergrande, koji sve više ostaje bez novca - iselio se iz svog sedišta u Šendženu, kako bi smanjio troškove

Agonija Evergrandea se nastavlja


Kompanija kaže da se preselila na imanje koje poseduje, ali da je i dalje u istom gradu. Potez je usledio nakon što je njen rival, Šimao Grupa, u utorak saopštio da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima za neke nekretnine, dok pokušava da smanji svoje dugove.

Firme su se našle pod intenzivnim pritiskom u poslednjih šest meseci, nakon što je Peking odlučio da obuzda njihovo zaduživanje. Procenjuje se da je kineska kriza u domenu imovine prošle godine "zbrisala" više od bilion dolara vrednosti iz sektora.

Evergrande, najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu, bori se da isplati svoje obaveze - veće od 300 milijardi dolara, a propustio je plaćanje svog ofšor duga. "Da bi smanjila troškove, kompanija je prošla kroz proceduru otkazivanja zakupa za Houhai Excellence Center u decembru 2021. i preselila se na svoj posed u pomenutom gradu", navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podsećamo, 4. januara ove godine desio se protest ispred zgrade Evergrandea, budući da se investitori plaše za svoj novac.

Evergrande je takođe naveo u saopštenju da se "registrovano mesto kompanije nije promenilo i da je još uvek u Šendženu". Zgrada je i u septembru bila poprište protesta investitora koji su se okupili u lobiju, tražeći otplatu kredita i finansijskih proizvoda.

Logotip Evergrandea je u ponedeljak uklonjen sa fasade nebodera. Prošle godine, akcije Evergrandea su u Hongkongu izgubile skoro 90% svoje vrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evergrande grupa kina građevinska industrija smanjenje troškova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana