Tekst objavljen: 05.05.2014 13:30        


Iako su cene stanova u Srbiji iz godine u godinu sve niže – a prognoze kažu da će tako biti još najmanje dve godine – statistika je izračunala suprotno. Republički zavod za statistiku objavio je nedavno da su cene novoizgrađenih stanova u Srbiji u drugom polugodištu 2013. porasle 1,7 posto, u odnosu na prvi deo godine.

Agenti: Cene stanova će morati da padnu još 20 odsto

To je mnoge zbunilo, iako se radi o relativno malom procentu, jer svi znaju da su stanovi sve jeftiniji, a ne skuplji.

Potpredsednik Građevinsko - industrijske komore Srbije Goran Rodić kaže da smo u 2014. ušli s novim padom cena stanova, a koliko god da su investitori upozoravali prethodnih godina na to da su dodirnuli dno cenovne podnošljivosti i da kvadrati više ne mogu pojeftiniti, život ih demantuje i cena stanova je sve niža. Gde je granica i na kojem nivou će se zaustaviti, danas više niko ne može prognozirati.
Agenti za promet nekretnina koji se dugo bave tim poslom kažu da su stanovi u Srbiji još uvek precenjeni i da će cene morati i nadalje da padaju oko 20 odsto.

Ove godine kvadrati bi mogli pojeftiniti dodatnih deset procenata, što znači da bi se, ukoliko se i sledeće godine nastavi isti trend pada cene, mogli stabilizovati krajem 2015. ili u proleće 2016. Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu, piše Dnevnik, kreće se od 800 do 1.150 evra, iako se može naći jeftinijih stanova, kao i skupljih.

U ponudi su većinom stanovi starije gradnje, a novogradnja je svedena na minimum. U gradu više nema slobodnog mesta za izgradnju novih stambenih objekata, a zbog male potražnje za stanovima, niko i ne pokušava da započne investicioni ciklus u široj zoni grada.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pogledajte bankarsku ponudu stambenih kredita


Većina analitičara je ubeđena u to da će cene stanova padati još ove i sledeće godine, nakon čega bi se mogle stabilizovati. Posle toga neki procenjuju njihov rast, temljeći to na iskustvima zemalja koje su postale članice EU. Po podacima uglednih evropskih finansijskih institucija, proces pridruživanja Evropskoj uniji dovodi do povećanja cene kvadrata.

Rast je izazvan prilivom stranih investicija, povećanjem prihoda građana i dostupnijim kreditima za kupovinu nekretnina. Međutim, sudeći po stanju u susednoj nam Hrvatskoj, i takve prognoze su varljive.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene stanova cena stanova kupovina stana prodaja stana skupi stanovi jeftini stanovi cena nekretnine cene nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana