Tekst objavljen: 02.09.2016 11:03        


Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na odluku JP "Elektroprivreda Srbije" da poveća cene električne energije za prosečnih 3,8 odsto, pa će nova cena biti 6,6 dinara po kilovatu i primenjivaće se od 1. oktobra.

Agencija za energetiku dala saglasnost za rast cena

Saglasnost za to povećanje odnosi se na domaćinstva i male kupce koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama.

Kako je precizirano u saopštenju Saveta, promena regulisane cene snabdevanja je uglavnom posledica priznate više cene po kojoj JP EPS nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca.
Nabavna, odnosno velikoprodajna cena, po Zakonu o energetici, određuje se na osnovu kretanja na tržištu i još uvek je niža od cena na relevantnim berzama.

Cene korišćenja prenosne i distributivne mreže nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene na koje je Agencija dala saglasnost 2013, odnosno februara 2016. godine.

Kupci koji imaju pravo da nabavljaju energiju po regulisanim cenama - domaćinstva i mali kupci čija je godišnja potrošnja manja od 30.000 kWh, potroše oko 62 odsto ukupne električne energije prodate krajnjim kupcima u Srbiji.

Ostali kupci nabavljaju električnu energiju po tržišnim cenama, od snabdevača koga sami izaberu. Oni nastavljaju da se snabdevaju po cenama koje su prethodno ugovorili, stoji u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agencija JP elektroprivreda savet energetika EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana