Tekst objavljen: 08.10.2013 13:59        


Saga o Karlovačkoj banci je dobila novi zaplet - deoničar banke nevoljno će postati i Zagrebačka nadbiskupija, kao i još desetak građana i kompanija čijih je 31,3 miliona kuna hibridnih depozita u banci pretvoreno u vlasničke udele.

A u Hrvatskoj... Crkva postaje suvlasnik Karlovačke banke

Karlovačkoj banci je istekao rok od tri meseca koliko je smela biti ispod minimalne granice kapitala, a budući da se deoničari nisu usaglasili i uplatili novac, ceh će platiti vlasnici "hibridnog kapitala", pišu hrvatski mediji.

Nakon prisilne dokapitalizacije Crkva će postati manjinski deoničar banke, a tačan udeo biće poznat 18. oktobra kada transakcija bude zvanično zavedene.

- Da bi se smatrao hibridnim depozitom i time uračunavao u kapital banke, novac mora imati karakteristike dugoročnosti i stabilnosti. To znači da je ugovoren na najmanje šest godina. Deponenti za to dobivaju povlašćenu kamatu, daleko višu od bilo kakve na tržištu, a ona se na domaćem tržištu kreće u rasponu od šest do čak 11 posto - kaže upućeni izvor blizak regulatoru.

Visoka kamata ima svoju cenu, a to je da povlašćene štediše ne mogu da povuku depozit, kao i da u međuvremenu mogu postati deoničari - ne svojom voljom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska banke crkva bankarsko tržište bankarski sektor akcije akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana