Tekst objavljen: 11.03.2014 11:55        


Sve više građana koristi mogućnost plaćanja preko administrativnih zabrana na platu ili penziju. Iako je ovo primamljiv i reklo bi se isplativ način plaćanja, trebalo bi biti obazriv, jer se u praksi događa da kompanije koje posluju na ovaj način, posebno putem prezentacija, podmeću različite ugovore od kojih je kasnije nemoguće odustati.

A ako naručite u narednih 15 minuta... Čuvajte se

- Pod pritiskom NOPS-a mnoge kompanije koje se bave prodajom na ovaj način prihvatile su obavezu da u ugovorima naglašavaju da svaki kupac po Zakonu o zaštiti potrošača ima 14 dana da se predomisli i odustane od kupovine. Međutim, vrlo brzo su našle novi način prevare, tako što potrošaču robu isporuče petnaestog dana od dana zaključivanja ugovora, pa on praktično nema mogućnost da se žali – kaže za Politiku Goran Papović, predsednik NOPS-a.

Prema njegovim rečima Nacrt novog zakona o zaštiti potrošača ipak donosi novine koje će poboljšati položaj potrošača. On predviđa da tih 14 dana za žalbu počinje od dana kada je roba isporučena. Novina je i to da se predviđene i sankcije za firme koje ne poštuju zakon, a data je i nadležnost tržišnoj inspekciji da može da interveniše.

Prema Papovićevim rečima, prenosi Politika, novi zakon o zaštiti potrošača će građane maksimalno zaštiti u slučajevima kupovine na daljinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači prava potrošača zaštita potrošača kupovina prodavci trgovci Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana