Tekst objavljen: 08.06.2018 9:19        


U prve stanove koje će država početi da gradi za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti, po ceni od najviše 550 evra po kvadratu, stanari će moći da uđu već u septembru sledeće godine, i to u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu. Do kraja 2019. biće useljeni i prvi stanovi u Beogradu.

67 kvadrata za 110 evra mesečno

Najavljena cena od 550 evra po kvadratu, koja je daleko ispod tržišne, mogla bi nekog navesti da se zapita kakav je kvalitet izgradnje tih stanova. "Blic" je juče zavirio u ogledni stan u Zemunu sa ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, ne bi li se uverili u kvalitet izgradnje. Iako cena stana nije ni blizu one koja se traži na tržištu, nema ni govora da stanovima koje država planira da gradi nešto nedostaje niti da je kvalitet upitan. Stan kojim smo prošetali ima 67 kvadrata i veoma je funkcionalno i kvalitetno napravljen - ima dnevnu sobu, kuhinju, trpezariju, dve spavaće sobe, kupatilo i toalet.

- Svi stanovi će biti kvaliteta kao što je ovaj ogledni. Svi koji su zainteresovani za kupovinu mogu da ga pogledaju kako bi videli šta kupuju. To nisu socijalni već stanovi po svim standardima EU i propisima o energetskoj efikasnosti. Kvadrat će koštati od 400 do 500 evra, bez PDV. Procena je da će u Beogradu kvadrat biti 500 evra, a u unutrašnjosti niže. Stanovi su veličine od 32 do 92 kvadrata, a rata za stan u kome se nalazimo, od 67 kvadrata, nešto je više od 110 evra. U gradnji će učestvovati 80 odsto domaćih kompanija - kaže Mihajlovićeva. Za prvi deo ovog projekta, izgradnju 1.578 stanova, država je izdvojila 64 miliona evra. Do 2020. biće uloženo 200 miliona evra samo u izgradnju.

- Temelj prvih stanova biće postavljen krajem avgusta, a prva useljenja godinu dana kasnije. Zgrade će imati najviše šest spratova. Nema rang liste, niti uslovljavanja za kvadraturu. I neko ko je samac moći će da kupi najveći stan jer možda planira porodicu. Stanovi će biti prodavani po redosledu kako se ko bude prijavljivao - kaže Mihajlović.

Postoji veliko interesovanje da i druge državne službe mogu da kupe povoljne stanove, a predsednik Aleksandar Vučić već je najavio i stanove za medicinske radnike, profesore...

- Ovo je model, sačekaćemo do novembra, decembra da vidimo kako funkcioniše pa ćemo otvoriti mogućnost i za ostale grupe - kaže Mihajlović. Kupci stanova, kako kaže, imaće obavezu da ostanu u službi najmanje 10 godina i u tom period neće moći da ih preprodaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi za vojsku stanovi za policiju povoljni stanovi novogradnja cena kvadrata jeftini stanovi državni stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana