Tekst objavljen: 03.07.2015 14:54        


Zaokruživanje opcije "NE" na predstojećem referendumu će značajno oslabiti poziciju Grčke u pregovorima o rešavanju problema njenog duga, izjavio je danas predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, odbijajući da odgovori da li će kreditori u tom slučaju obnoviti pregovore.

 Zaokruživanje "ne" će oslabiti poziciju Atine

"Ako Grci zaokruže ''NE'', pozicija Grčke će biti značajno oslabljena", izjavio je Junker na konferenciji za novinare na početku šestomesečnog predsedavanja Luksemburga Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

"Program je istekao, pregovori nisu u toku. Ako Grci zaokruže ''NE'', oni neće ojačati pregovaračku poziciju, već upravo suprotno. Čak i ako zaokruže ''DA'', moraćemo da vodimo teške pregovore", izjavio je Junker.
Premijer Luksemburga Gzavije Betel poručuje da EU mora izgraditi most sa Grčkom i Britanijom, koja planira referendum o članstvu u Uniji, navodi Rojters.

Sa druge strane, grčki ministar finansija Janis Varufakis je u intervjuu za britanski javni servis Bi-Bi-Si rekao da postoje "stoprocentne šanse" da će Atina postići dogovor sa međunarodnim kreditorima nakon referenduma u nedelju.

"Sporazum će biti postignut bez obzira da li će odgovor na referendumu biti "da" ili "ne" , rekao je Varufakis u intervjuu za britanski servis.

"Ako pobedi opcija DA to će biti loš sporazum, banke će biti otvorene uz loš sporazum. Ako pobedi NE imaćemo drugi sporazum koji će biti održiv, u skladu sa predlozima koji su nam upućeni poslednjih nekoliko dana", kaže on.

On je oštro kritikovao politiku štednje primenjenu u Grčkoj tokom poslednjih pet godina i produžene pregovore sa kreditorima.

"Imamo veoma loš sistem upravljanja u Evropi. To nije način za rukovođenje monetarnom unijom. To je komedija od grešaka već pet godina, a Evropa se pretvara i produžava sve to", rekao je Varufakis za Bi-Bi-Si.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sporazum grčke i kreditora međunarodni kreditori evrozona glasanje referendum Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana