Tekst objavljen: 07.01.2017 18:00        


Odlučili ste se na zajednički život i verovatno u tom trenutku samo razmišljate o lepim i zabavnim stranama ovog za vas važnog događaja - gde ćete živeti, kupovini namještaja, useljenju i slično. Ipak, dobro je da odvojite vreme da sagledate i malo manje zabavnu stranu ali svakako vrlo važnu - finansijski aspekt zajedničkog domaćinstva - koji će u velikoj meri uticati na zajednički život.

 Zajednički život. Kako udružiti finansije?

Rešavajte finansije kao tim, neka novac i finansije budu sastavni deo vaše komunikacije, te uvek jasno definišite gde stojite. Nedavno urađeno istraživanje je jasno pokazalo da 57 posto parova navodi finansije kao glavni razlog za njihovo razdvajanje, a 65 posto bračnih parova priznaje da se redovno raspravljaju zbog novca. Zato razgovarajte i pronađite pravo rešenje za vas kada su zajedničke finansije u pitanju.

Koliko novca vam je potrebno?

Počnite sa iskrenim razgovorom o zajedničkim mesečnim prilivima i izdacima, potencijalnim dugovima, o imovini koju imate ...

Potom napravite popis redovnih mesečnih troškova - računi za režije, potencijalne kreditne otplate, izdaci za hranu, odeću, ne zaboravite da uključite i troškove koji se možda ne plaćaju mesečno, već kvartalno ili godišnje - kao što je osiguranje. Kada imate sređen popis, napravite mesečni budžet potreban za vaše domaćinstvo. Sada je vreme da se dogovorite ko će od vas dvoje biti odgovoran za finansije.

Da li ćete račune deliti ili će jedno vas dvoje biti odgovorno za ovo? Ko će od vas dvoje biti odgovoran za pridržavanje izračunatog budžeta i odvajati dovoljno novca za štednju?

Psiholozi kažu da je bitno kakav stav imaju partneri prema finansijama i novcu uopšteno. Ako imate iste stavove po pitanju novca onda možete zajedničko domaćinstvo da vodite tako da nikada ne dođe u pitanje ko više ili manje doprinosi zajedničkoj blagajni.

Zajednički račun

Prema mišljenju psihologa, zajednički račun ne samo da unapređuje imovinu i pomaže u donošenju zajedničkih odluka, već stvara ekonomsku zajednicu koja ima identitet množine, "mi", a ne jednine.

U našoj zemlji ne možete otvoriti zajednički račun u banci - vlasnik računa može da bude samo jedna osoba, dok je druga osoba opunomoćenik. Dakle, kao vlasnik računa možete ovlastiti svog partnera da raspolaže sredstvima na računu.

Zajednički život znači i zajednički dom

U slučaju da nemate rešeno stambeno pitanje i želite da podignete zajednički stambeni kredit, preporučujemo vam ugovaranje riziko životnog osiguranja u visini kredita sa opadajućom sumom u skladu sa planom otplate kredita.

U slučaju da se dese nepredviđene situacije, smrti osigurane osobe ili neka od težih bolesti osiguravač plaća preostali deo kredita. Ovo osiguranje nema karakter štednje i isključivo je vezano za kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana osiguranje zajedničke finansije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana