Tekst objavljen: 08.12.2015 11:48        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je malo verovatno da se deficit smanji za 0,75 odsto u sledećoj godini, jer su glavne mere već iscrpljene u ovoj godini, već je, kako je naveo, moguće da se ostvari pola od toga. Kao glavne mere, Petrović navodi smanjivanje plata i penzija, što je donelo 1,5 odsto, a povećana naplata poreza plus akciza na struju donelo je još jedan odsto.

 Teško ostvarivo smanjenje deficita za 0,75 odsto

"Glavne poluge za uštede u narednoj godini su zamrzavanje plata i penzija i racionalizacija broja zaposlenih. Plate i penzije će biti malo povećane, a i racionalizacija je preambiciozno planirana", rekao je Petrović na konfereciji za novinare o nacrtu budžeta za 2016. godinu, koji će se sutra naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

Fiskalni savet, prema njegovim rečima, procenjuje da će se od 0,75 odsto ostvariti samo polovina.
Petrović je upozorio na rizike s kojima bi u narednoj godini trebalo računati, a koji nisu planirani budžetom.
To su, kako je rekao, rizici koji potiču od državnih javnih preduzeća, poput RTB Bor, Petrohemije i rashoda za njih.

Drugo, navodi Petrović, uprkos dobrim rezultatima u 2015. u smanjenju deficita, ti rezultati još ne garantuju da će cela fiskalna konsolidacija zaključno sa 2017. godinom biti uspešno okončana.

"Razlozi za to su što, kao i u 2016, i 2017. osnovne mere za smanjivanje deficita su zamrzavanje plata i penzija i racionalizacija broja zaposlenih. Mi ocenjujemo da i te mere neće dati neophodne uštede, kao što neće dati ni u 2016", rekao je predsednik Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smanjenje plata i penzija Fiskalni savet deficit budžeta smanjenje deficita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana