Tekst objavljen: 13.05.2017 13:00        


U slučaju da Vam turistička agencija odbije reklamaciju ili ne odgovori na nju u roku od osam dana, možete podneti prijavu turističkoj inspekciji. Prijava turističkoj inspekciji se podnosi u pisanom obliku, ali inspekcija neće reagovati na Vašu prijavu ako se niste prvo obratili turističkoj agenciji.

 Kako podneti žalbu turističkoj inspekciji?

U prijavi turističkoj inspekciji trebate navesti:
-Vaše podatke,
-Naziv turističke agencije, 
-Dokaze da ste ugovorili turistički aranžman,
-karte,vaučere, porudžbenice,
-Razlog podnošenja prijave. 

– Dokaz da su istinite tvrdnje zbog kojih podnosite prijavu Turistička inspekcija ne može da naloži turističkoj agenciji da Vam isplati novac ili prihvati reklamaciju, već samo može da kazni agenciju ako utvrdi nepravilnosti u njenom radu. Za teže prekršaje turistička inspekcija oduzima licencu turističkoj inspekciji što značida ona ne može više da posluje. Regionalne turističke inspekcije se nalaze u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu i Beogradu. Njihov kontakt možete videti na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

U slučaju da turistička agencija prihvati Vašu reklamaciju, ali isplati odštetu koja, prema Vašem mišljenju, nije primerena, turistička inspekcija ne može da kazni agenciju.

Tada jedino ostaje da se održi arbitraža ako je turistička agencija član YUTA-e ili da pokušate da sudskim putem zaštite svoja prava.

Ako turistička agencija ne odgovori na reklamaciju u zakonskom roku od osam dana, možete podneti prijavu i tržišnoj inspekciji. Tržišna inspekcija može kazniti turističku agenciju zbog kršenja roka za odgovor na reklamaciju potrošača, ali nije nadležna za druge probleme sa turističkom agencijom.

Kao i u slučaju sa turističkom inspekcijom, tržišni inspektor ne može da naloži agenciji da vrati novac putniku. Jedino sud ako presudi u Vašu korist može primorati turističku agenciju da Vam vrati novac.

 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turistički aranžmani turistička agencija obeštećenja turista YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana