Tekst objavljen: 18.11.2017 9:59        


Pojedine banke raskinule su ugovor o osiguranju stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita, a nisu povećale kamate, što znači da će ovi krediti korisnicima ubuduće biti jeftiniji.

 Jeftiniji stambeni krediti i bez osiguranja kod NKOSK

iako su same banke doskoro isticale da osiguranje smanjuje troškove ove vrste pozajmice, odnosno da bi bez te stavke kamate zbog većeg rizika skočile, ispostavilo se da to baš i nije tačno. Tako se sada na tržištu mogu naći stambeni krediti bez osiguranja kod NKOSK, a uz kamate koje su čak i povoljnije nego u bankama koje i dalje imaju ovu uslugu.

Kamatne stope na stambene kredite indeksirane u evrima kreću se od 2,9 do više od pet odsto, i to bez obzira na to da li su osigurani ili ne. Jedna od vodećih banaka na našem tržištu koja je raskinula saradnju sa NKOSK, nudi samo stambene kredite koji nisu osigurani, i to po kamatnoj stopi od 3,07 odsto godišnje.

- Bankama je sve teže da dođu do klijenata, pa izlaze s atraktivnijim ponudama. Veliki broj banaka odrekao se troškova obrade kod gotovo svih kredita. Neke su otišle i dalje, pa tako nude kredite koji nisu osigurani kod NKOSK, što znači da ceo rizik preuzimaju na sebe - kažu u jednoj od vodećih stranih banaka u Srbiji.

Profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodraga Savića ne čudi to što banke nisu povećale kamate kod kredita koji nisu osigurani u NKOSK.

Kasni samo 4,8 odsto korisnika kredita

Građani su bankama na kraju oktobra dugovali oko 382 milijarde dinara na ime stambenih kredita. Prema podacima Udruženja banaka, to je za oko 10 milijardi manje nego pre 10 meseci. S druge strane, pohvalno je to da je kašnjenje u otplati kredita sve manje. Tako je krajem prošle godine kasnilo 11,5 odsto građana, a na kraju oktobra samo 4,8 odsto korisnika kredita.

- Banke su ranije jednostavno razmišljale na način da će, ako stvari krenu lošim tokom i građani ne budu mogli da vraćaju kredite, tražiti da NKOSK pokrije te troškove. Sada je procena banaka drugačija. Banke i kada smanje marže ne gube novac, već samo mogu imati manju zaradu. One se prilagođavaju uslovima na tržištu i ništa ne gube. One zarađuju na marži, a ne na euriboru, mada ni on neće zauvek ostati na minus 0,2 odsto - kaže Savić.

Prema njegovim rečima, i ponude banaka s osiguranjem i bez njega su logične.

- To je disperzija rizika, kombinacija i jednog i drugog. Banka će negde izgubiti, a negde dobiti, ona računa na to. S druge strane, banke koje imaju kvalitetnije izvore finansiranja imaju i bolje uslove kod stambenih kredita bez osiguranja - kaže Savić.

U NKOSK su na pitanja o raskidu saradnje pojedinih banaka s ovom ustanovom odgovorili da su potpisani ugovori sa svim klijentima i dalje na snazi i naglašavaju da „jednostrane aktivnosti pojedinih banaka ne mogu dovesti do prestanka osiguranja kredita koji su već osigurani”.

Inače, procena je da u NKOSK ima oko 90.000 osiguranih kredita, ukupne vrednosti oko 3,3 milijarde evra. Kako se navodi na sajtu NKOSK-a, osiguranje stambenih kredita smanjuje rizik bankama, a korisnicima kredita obezbeđuje povoljnije kamatne stope.
 

Ima i velikih razlika u kamatama

Ima i banaka koje i dalje prave razliku u kamatama u zavisnosti od toga da li su stambeni krediti osigurani kod NKOSK. U ponudi jedne velike banke postoje i osigurani i neosigurani krediti, a da se kamate dosta razlikuju. U prvom slučaju efektivna kamatna stopa na godišnjem nivou iznosi 3,04 odsto, a u drugom, kada pozajmica nije osigurana kod NKOSK, 5,05 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti jeftiniji krediti kamata na stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana