Tekst objavljen: 22.02.2016 10:04        


Banke koje imaju matice u inostranstvu iznosile su profit iz Srbije što je, jednim delom, uticalo na slabljenje dinara u januaru, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. 

 Banke iznosile profit, pa dinar skliznuo

Ona je, na prezentaciji izveštaja o inflaciji, izjavila da su jedan od razloga slabljenja dinara, zahtevi za kupovinu deviza banaka za iznošenje profita, jer, prema njenim rečima, "banke u Srbiji i dalje, hvala bogu, imaju profit koji mogu i da iznesu bez zakonskih ograničenja".

To, međutim, nije jedini razlog što dinar klizi, a Tabaković navodi još i kupovinu deviza za plaćanje energenata.

O tome koliko je tačno novca izneto iz Srbije u januaru, NBS još nema podatke, ali za 2015. to je bilo ukupno oko 280 miliona evra, kada je reč o portfolio investicijama, izjavila je generalni direktor direktorata za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Ana Ivković.

Ona je istakla da je odliv u Srbiji prošle godine bio niži, u relativnom smislu, nego u mnogim drugim zemljama.

"Kod nas je odliv bio očekivan i delom je posledica politike američkog FED-a. Neki portfolio investitori su odlazili, ali su mnogi i ostali verni Srbiji zbog popravljanja percepcije i smanjenih spoljnih neravnoteža", rekla je ona.

Tabaković je rekla da je NBS intervenisala i prošle i ove godine i kupovinom i prodajom deviza, kako bi sprečila prekomerno kolebanje kursa, ali nije cilj centralne banke, istakla je, da cilja nivo kursa.

Ona je podsetila da je u 2015. NBS više kupovala nego što je prodala, te da je neto efekat na kraju godine iznosio oko pola milijarde evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profit banaka banke dinar inflacija nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana