Tekst objavljen: 12.09.2013 9:15        


Vozači koji su se vratili sa letovanja a koji za pogon svojih automobila koriste tečni naftni gas (TNG) neprijatno su iznenađeni novom cenom koja je veća i za osam dinara po litru. Istovremeno, na pumpama su poskupeli i benzin i dizel za dva do tri dinara.

Poskupeo i tečni naftni gas, čak do osam dinara po litru

Pre nešto više od mesec dana, litar TNG koštao je 68,40, a danas 75,90 dinara za litar!

- Radi se o sasvim normalnoj situaciji. To je sezonska pojava jer je, jednostavno, potražnja veća i to je glavni razlog za poskupljenje - kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije.

Auto-gasa ima sasvim dovoljno, a na nešto više cene je uticala i neizvesnost oko Sirije i dešavanja na zapaljivom, naftom bogatom Bliskom istoku. Zato su, po Tatiću, i za dva-tri dinara po litru poskupeli i benzin i dizel.

- Tržište je stabilno i samo u slučaju nekog većeg "potresa", poput napada na Siriju ili skoka deviznog kursa u odnosu na dinar, moguće je i osetnije poskupljenje goriva - tvrdi Tatić.

Međutim, ovo objašnjenje je slaba uteha za vozače koji koriste TNG kao gorivo za svoje automobile.

U ukupnoj potrošnji derivata u 2012. godini TNG je učestvovao sa 16,40 odsto, ali je procentualno broj automobila koji koriste ovo gorivo bar dvostruko veći (u ukupnoj potrošnji su uračunati i kamioni, autobusi, brodovi, železnica), tako da približno svako treće vozilo u Srbiji sada koristi i TNG kao gorivo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana