Tekst objavljen: 11.09.2013 13:30        


Iako se na uvezene polovne automobile iz zemalja EU u Hrvatskoj ne plaća carina već samo akciza, često se dešava da vrednost vozila bude procenjena i za 20 odsto više u odnosu na cenu navedenu na računu.

Polovnjaci u Hrvatskoj 20 odsto skuplji nego u EU

U Hrvatskoj je na snazi propis prema kojem se uvoz polovnih automobila iz država EU odvija bez carinskih formalnosti, ali se, prema hrvastskim propisim plaća akciza.

Katalog vrednosti polovnih vozila ne uzima u obzir broj pređenih kilometara, nego su vrednosti navedene na osnovu kilometraže koju prosečan automobil godišnje pređe u Hrvatskoj. Takođe, Katalog ne uzima u obzir ni opremljenost automobila van standardnih paketa opreme proizvođača.
Iznos ove akcize utvrđuje se na osnovu procenta od tržišne cene, odnosno vrednosti polovnog automobila na hrvatskom tržištu.

Carinska uprava utvrđuje poresku osnovicu, a ukoliko je građanin nezadovoljan može da zatraži dodatnu procenu stalnog sudskog veštaka, koju Carinska uprava ne mora da prihvati.

Tako se nedavno dogodilo da se cena automobila iskazana na računu razlikovala od one koja je procenjena u Hrvatskoj za čak 20 procenata.

Stalni sudski veštak ovlašćen za ekspertizu vrednosti automobila, Krunoslav Ormuž je rekao da Carinska uprava priznaje račun, i to uglavnom u slučajevima kada je vrednost automobila navedena na računu veća od vrednosti u Katalogu vrednosti polovnih vozila Centra za vozila Hrvatske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana