Tekst objavljen: 12.06.2013 11:40        


Ova godina će za prodaju automobila u Zapadnoj Evropi biti najgora u proteklih 30 godina. Prodaja automobila će pasti za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 11,89 miliona prodatih novih automobila.

Najgora prodaja kola u zapadnoj Evropi od 80-ih

Situacija je posebno teška u Francuskoj, Italiji, Španiji, Portugalu i Grčkoj. Tržište u tim zemljama trebalo bi da opadne za 9,6 odsto, na 3,75 miliona prodatih jedinica.

Šanse za brzi oporavak tržišta u južnoj Evropi su ravne nuli - navodi se u studiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    srđan 13.06.2013 20:42

    Kod nas je šansa i manja od nule jer država propusta priliku da makar uvede prodaju staro za novo,a računica je vrlo prosta.U srbiji postoji vozni park star u proseku 15 godina a veliki je broj vozila starih 20 i više godina čija je tržišna cena ispod 1000 evra.U zapadnoj evropi je za ta vozla cena fiksna i iznosi oko 2000 evra pri zameni staro za novo,da država za vozila starija od 15 godina ponudi cenu pri zameni od 1000 evra,dakle više od tržišne dobiće pdv od 20 posto pa dakle na uvezeno vozilo dakle strano,na koju već dobija carinu dobija i 2000 evra na 10000 evra fakturne cene dakle cene sa carinom,dakle nadoknađije skoro duplo #potrošenih# 1000 evra,da ne govorimo o zadržavanju radnih mesta radnika u prodajnim i servisnim salonima,zaradu na rezervnim delovima itd.U suprotnom ljudi koji bi se odlućili možda za kupovinu auta kupuju devize i čuvaju novac kući.Naravno kada bi banke snizili kamate,i dinar održao trku sa evrom prodaja bi sigurno bila veća.takođe pooštravanje uslova pri uvozu,stroža kontrola polovnjaka,upošljavanje dodatnih kontrolora za to,dakle samo donošenje određenih propisa i država bi #trgovinom# automobilima mogla dobrano da popuni budzet.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropa novi automobili automobili automobilska industrija ekonomska kriza prodaja automobila kupovina automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana