Tekst objavljen: 30.05.2013 10:26        


Poslednjeg dana prošle godine, Telenor je imao 178,75 miliona evra gotovine koja se odnosi na prihod ostvaren u Crnoj Gori. Poreska uprava u drugoj polovini prošle godine nakon detaljne kontrole sa dva rešenja dodatno je oporezovala kompaniju Telenor Crna Gora za 27,6 miliona evra, potvrđeno je juče “Vijestima”.

Telenoru porez još 27,6 miliona evra

Informacije o izbegavanju plaćanja poreza i vanrednoj naplati postali su dostupni tek nakon što je nedavno sačinjen konačni revizorski izveštaj o poslovanju Telenora za prošlu godinu.

Prema izveštaju, ta kompanija je ostvarila neto profit od 729.160 evra, što je značajno gori rezultat u odnosu na godinu ranije kada je ostvaren profit od 28,72 miliona. Lošiji rezultat ostvaren je upravo zbog naknadno obračunatog i plaćenog poreza, kao i drugih nepravilnosti vezanih za prodaju pripejd vaučera i povlašćenu prodaju telefona, a što su poreznici tek naknadno utvrdili.

Naknadno obračunati porez tokom 2012. bio je trošak za Telenor, a tako je i prikazan u konačnim bilansima. Poslednjeg dana 2012, prema izveštajima o poslovanju, Telenor je imao 178,75 miliona evra gotovine koja se odnosi na prihod ostvaren u Crnoj Gori, a plasiran kao depozit kod matične firme Telenor ASA. Kamata na ovaj depozit obračunava se u visini mesečnog Euribora. Prihod od kamate za 2012. je 418.313 evra. Da su 178 miliona isplatili svojoj centrali kao dividendu morali bi da plate porez od devet odsto na celi iznos, a ovako plaćuju samo porez na prihod od kamate.



Prema podacima iz revizorskog izveštaja, poreznici su krenuli sa kontrolom Telenora 5. decembra 2011. godine da bi 12. jula prošle godine doneli rešenje prema kojem kompanija mora da plati 26.773.164 evra. Naknadno su morali da plate dodatni iznos od 830 hiljada evra.

Najveći deo navedenog iznosa poreza od 19.124.881 evra odnosio se na porez po odbitku za plasmane (sporne pozajmice) prema “cash poolu” kompanije i pripadajuću kamatu u iznosu od 5.571.294 evra.

Poreznici su, takođe, utvrdili da Telenor mora dodatno da plati 739.974 evra poreza na dobit, kao i 1.337.014 evra poreza na dodatu vrednost (PDV). Naknadno obračunati porez na dobit utvrđen je posle kontrole prodaje pripejd vaučera, kao i isplata licima iznajmljenim za rad kod Telenora.

Takođe, 12. jula 2012. poreznici su u Telenoru inicirali kontrolu koja se odnosila na PDV za prodaju telefona po povlašćenim uslovima za 2007.i 2008. godinu. Poreska uprava je 3. avgusta prošle godine donela novo rešenje kojim je obavezala operatera mobilne telefonije da dodatno plati 830.062 evra po osnovu PDV-a. Najveći deo navedenog iznosa poreza od 19.124.881 evra odnosio se na porez po odbitku za plasmane (sporne pozajmice) prema “cash poolu” kompanije

Žalili se Ministarstvu i Upravnom sudu

Na pitanje “Vijesti” da li se kompanija žalila sudskim instancama na rešenje Poreske uprave i Ministarstva finansija u vezi sa naknadnim oporezivanjem, iz Telenora su odgovorili da su uložili žalbu Ministarstvu finansija i podneli tužbu Upravnom sudu na ta rešenja osporavajući ih “jakim pravnim i poreskim argumentima”.

“Poreska uprava je, bez pravnog osnova, rešenjem izvršila reklasifikaciju depozita Telenora Podgorica u Internoj banci Telenora u dividendu koja podleže obračunu poreza po odbitku. Želimo da napomeneno da je učešće Telenora Podgorica u Internoj banci Telenora ASA u potpunosti u skladu sa Zakonom o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i zasnovano je na već dobijenim pozitivnim mišljenjima od strane nadležnih državnih organa”, odgovorili su iz Telenora.

Na pitanje, da li će nastaviti sa praksom da ostvarenu dobit iz poslovanja u Crnoj Gori ne prikazuju u bilansima kao profit i dividendu, već taj novac pozajmljuju matičnoj firmi u inostranstvu, iz kompanije su odgovorili.

“Telenor je otvorena i transparentna kompanija koja posluje u skladu sa međunarodnim i nacionalnim zakonima i propisima. Telenor iskazuje profit u svojim finansijskim izveštajima, koji su pripremljeni u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima, a koji se primjenjuju u Crnoj Gori i shodno tome uredno i blagovremeno izmiruje sve poreske obaveze”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
telenor crna gora porez crna gora telenor porez telenor crna gora

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana