Tekst objavljen: 19.08.2013 15:00        


Kućni budžeti za kupovinu hrane u Srbiji sve su „tanji“. To potvrđuje i drastičan pad prometa u prehrambenim trgovinama, koji je i zvanično 10 odsto, dok trgovci ukazuju da su im kase i za trećinu praznije.

Penzioneri - najveća potrošačka grupa

Pad prometa u radnjama zvanično deset odsto, ali realno manji je i za trećinu. Kupovine veće jedino u dane kada najstariji dobiju svoja primanja, pišu Novosti.

Koliko je alarmantna slika našeg standard, najbolje ilustruje podatak, da se prodavci obraduju, tek kada najstariji sugrađani dobiju svoja primanja. Tada, kako ukazuju, poraste i prodaja mesa, ulja, prerade, sokova, brašna... To je posebno primetno u dane kada na račune „legne“ drugi deo penzija.

Već oko desetog u mesecu nije tako sjajna situacija, jer su tada prioritet komunalije, plaćaju se računi za stanarine, struju, telefon, pa šta pretekne - ide za hranu. Tada su i pazari manji u supermarketima.

"Penzioneri su najveća potrošačka grupa u Srbiji. Istina je da su penzije niske, ali su redovne i predstavljaju izvor za preživljavanje skoro polovine stanovništva, jer je nezaposlenost neodrživo visoka, primanja znatnog dela zaposlenih neredovna" - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

"Tačno je i da su penzioneri najveći kupci hrane, sredstava za higijenu, platiše komunalnih proizvoda i usluga, pa i odeće i obuće, ali za nezaposlenu decu i unuke, studente, učenike... Penzije su u Srbiji osnovni izvor potrošnje, koja se fizički smanjuje, i stalno se prilagođava nižem nivou kvaliteta."

Ove sezone, prometnici se žale na jako slab promet vode, sokova, piva, sladoleda, jer im vreme u prva dva meseca ovog leta nije išlo naruku. Manje se pazari i sveže meso, pršute, mleko, pavlaka, sirevi...

"Nismo uspeli da ostvarimo ni prošlogodišnji promet sa artiklima za osveženje, iako je i on bio drastično manji nego ranijih godina" - kažu u trgovinskim lancima.

Prema prvim procenama, ovog leta manja je prodaja sokova, mineralne vode, piva, voćnih i gaziranih sokova, ledenih poslastica za oko 20 odsto. To nije samo slučaj u trgovinama, već i na kupalištima, bazenima, kafićima, gde je zbog većih cenovnika u odnosu na prošlu sezonu još strmoglaviji pad prodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzioneri najveći potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana