Tekst objavljen: 20.06.2013 16:30        


Osnovni troškovi komunalnih usluga - struje, grejanja, vode i odvoženja otpada - za stambeni prostor od 85 kvadratnih metara veći su u Splitu ili Zagrebu nego u Frankfurtu, gradu u kojem su plate tri puta veće nego u Hrvatskoj.

Hrvatska: Po skupoći režija šesta u svetu

Hrvatska je po skupoći osnovnih režija šesta država u svetu ispred koje su Norveška, Slovenija ili Luksemburg, a iza koje su brojne neuporedivo bogatije evropske države, piše Večernji list, pozivajući se na portal Numbeo, koji prati cene u 118 država i 355 gradova sveta.

Nije čudno što dolazak konkurencije na tržište struje pobuđuje velik interes javnosti, piše list, dodajući da je struja najmanji problem.

- Struja je najmanji problem domaćim potrošačima, ne samo zato što će građani dobiti mogućnost prelaska povoljnijem dobavljaču, nego i zbog toga što su struja ili gas među retkim energentima na čiju su potrošnju, pa i cenu, građani mogli uticati - navodi se u tekstu.

Problem su voda i grejanje, jer korisnici nemaju uvid u isporuku i stvarnu potrošnju, ali im svakog meseca stižu papreni i vrlo često neobjašnjivi računi. U zgradama starijim od desetak godina, dodaje se dalje, u računima za vodu ili grejanje ne plaća se stvarna potrošnja u stanu, nego nemar komunalnih službi ili loše stanje javne infrastrukture.

Snabdevanje toplotnom energijom, jednako kao i snabdevanje vodom, zadržavaju dosadašnji monopolisti, a s njima i mogućnost da naplaćuju šta hoće i koliko hoće. Veliki deo energije odlazi u vazduh ili zemlju, ali gubici se kompenzuju nerealno visokim cenama za korisnike koje su potpuno neprimerene hrvatskom standardu i primanjima, piše list, precizirajući da je prosečna plata u Nemačkoj je oko 2.005 evra, u Austriji 1.791 evro, a u Hrvatskoj oko 668 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači životni troškovi troškovi života najskuplja Hrvatska plaćanje komunalija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana