Tekst objavljen: 20.06.2013 17:30        


Svih 17 zemalja zone evra dale su punu saglasnost sa prijemom Letonije u tu monetarnu uniju 1. januara 2014. godine.

Evrozona otvara vrata Letoniji od 1. januara 2014.

Zvanična odluka o prijemu trebalo bi da bude doneta danas, jer niko iz Unije nema prigovor na prijem Letonije, koja je ispunila sve kriterijume za ulazak, rekao je upućeni evropski izvor agenciji Itar tas.

U praksi ekonomski pokazatelji Letonije izgledaju bolje nego u većini zemalja zone evra. Evropska komisija i Evropska centralna banka preporučile su još 5. juna prijem Letonije i konstatovali da je zemlja ispunila Mastrihtske kriterijume za uvođenje jedinstvene evropske valute.

Inflacija u Letoniji prošle godine je bila 1,3 odsto, niža od propisanih 2,7 odsto, deficit budžeta 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dozvoljena tri procenta, državni dug 40,7 odsto BDP u odnosu na propisanih 60 odsto. Kurs nacionalne valute, lata, u odnosu na evro je stabilan, a dugoročne stope kredita su 3,8 odsto, u odnosu na dozvoljeni nivo od 5,5 odsto.

Evropske institucije takođe aktivno podržavaju ulazak Letonije, uz ocenu da je taj korak, u situaciji sadašnje krize evra, politički signal da je jedinstvena evropska valuta i dalje privlačna za nove države.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letonija evropska unija EU evrozona evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana