Tekst objavljen: 10.09.2013 13:30        


Čačani se sve ređe odlučuju za kupovinu stanova, iako je cena kvardatnog metra u padu, i to se odnosi na sve kategorije stambenog prostora, izjavio je vlasnik i direktor čačanske agencije koja se bavi prometom nekretnina, Vladan Ljubisavljević.

Stanovi u Čačku sve jeftiniji, ali ih niko ne kupuje

Prema njegovim rečima, nema razlike da li su u pitanju novoizgrađeni ili stanovi stari nekoliko godina, odnosno decenija.

Ono što je zanimljivo, ukazuje Ljubisavljević, dobra lokacija više nije garancija prodaje. - Pre neki dan smo prodali stan kod Medicine rada, dakle u centru grada, od 49 m2 za 29.000 evra, što znači da je cena bila ispod 600 evra po jedinici mere, a svojevremeno su se na istom lokalitetu stanovi prodavali od 700 evra i više po m2 - dodao je on.
- U odnosu na 2012. cena polovnih stanova je niža za 30 odsto, a ukupna prodaja opala je za čak 80 odsto - istakao je Ljubisavljević.

Ovakva situacija na tržištu nekretnina, kako kaže, nije bila ni za vreme ratova, odnosno bombardovanja i sankcija.

Ljubisavljević, vlasnik "Viza nekretnina", smatra da je tome veliki doprinos dala teška ekonomska situacija u zemlji, ali i činjenica da je prosečna zarada u Čačku, daleko ispod republičkog nivoa.

- To donekle opravdava činjenica da Čačani uglavnom kupuju stanove za gotovinu, a za kredite se opredeljuju isključivo zaposleni u javnim preduzećima i republičkim institucijama - dodao je on.

Prodaja stanova putem kredita je, prema njegovim rečima, u ukupnoj prodaji zastupljena između između 30 i 40 odsto. Kada je u pitanju promet kuća, potražnja je još slabija, napominje Ljubisavljević, a prodaja seoskih domaćinstava najslabija je u istoriji trgovine nepokretnostima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana