Tekst objavljen: 08.07.2013 10:10        


Mladi bračni parovi danas nemaju hrabrosti da se upuste u kupovinu kvadrata. Jedini način da reše stambeno pitanje za većinu je kredit. Ali strah od gubitka posla, neizvesnost zbog neredovnih isplata zarada, dovoljni su razlozi da i dalje plaćaju kiriju ili žive u roditeljskom domu.

Po agentima stanovi džabe, samo ih niko ne kupuje

Pogledajte kompletnu ponudu stambenih kredita


Ni razlika od kirije do rate za kredit, u ovoj besparici, nije zanemarljiva - oko 100 evra.
Ipak, broj mladih podstanara bi se smanjio ako bi država subvencionisala i kupovinu starih stanova, a ne samo novogradnju, što je sada slučaj.

Nedeljko Malinović, vlasnik agencije Legat, kaže da "ima i snalažljivih parova, koji su za dve-tri godine iz garsonjere, na kredit, ušli u trosoban stan. Kupe garsonjeru, srede je, pa prodaju po višoj ceni. Primera radi, sada u ponudi imam garsonjeru od 34 kvadrata na Voždovcu koja se prodaje za 30.000 evra, a na toj lokaciji novi stan košta 1.600 po kvadratu".
Jer, polovni kvadrati su znatno jeftiniji i isplativi čak i uz ulaganja u adaptaciju, a veća je i ponuda na tržištu.

U agencijama za promet nekretnina kažu da u Srbiji kamata nikada nije bila povoljnija - od četiri do pet odsto. Razlog je nizak euribor. U odnosu na period od pre četiri-pet godina i cena kvadrata je znatno povoljnija.

Da se stanovi slabo prodaju, najbolje govori i primer naselja Stepa Stepanović, gde je Građevinska direkcija Srbije odlučila da u naredna tri meseca kupcima prvog kvadrata pozajmi iznos do 7,40 odsto vrednosti nekretnine.

 Zahvaljujući ovoj beskamatnoj pozajmici, kupac može da obezbedi za sebe veću stambenu jedinicu, odnosno da kupi onoliko kvadrata više koliko iznosi pozajmica, jer će ta sredstva vratiti Direkciji iz povraćaja PDV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Lile 08.07.2013 14:24

    Ja ne razumem zašto svi pričaju o krizi kad stanovi idu samo tako.

    Evo, moji roditelji su pre pet meseci kupili novu kuću u Košutnjaku a ja sad završavam papirologiju pa se, nadam se, za mesec dana, useljavam u svojih 65 kvadrata na Vračaru.

    Ponuda je odlična, cene nikad nisu bile niže, kamate jeftine a banke spremne da se cenkaju.

    Od sve "krize" ja ću uspeti da uštedim i da zamenim auto za novi bez kredita.

    Ali prvo, Tenerife :)))))))))

  2. User image
    igor 11.07.2013 12:23

    1990 godine kada je sestra upisala faks,kupili smo stan u krunskoj od 35 kvm za 28 000 maraka( 2 marke=1 euro)roditelji su imali platu po 1 000 maraka svaki-dakle za 14 plata stan u krunskoj.
    moji roditelji danas imaju platu po 250 eura a stan u krunskoj procenjen na 70 000 eura(za njegovu kupovinu danas je potrebno 140 plata)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi Srbija stanovi jeftini stanovi cena stanova cene stanova kupovina nekretnine kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana