Tekst objavljen: 07.05.2014 12:00        


Lako je odugovlačiti, naročito ako su u pitanju stvari koje nisu zabavne. Za većinu, finansije spadaju u tu kategoriju. Ali odlaganje vaših finansijskih odgovornosti neće iste ukloniti, stoga je najbolje da se obave. Evo tri štedljive stvari koje možete da uradite danas da biste ostali na pravom finansijskom putu.

Tri štedljiva koraka koje možete već danas da napravite

Sklonite plastiku

Pokušajte da jedan dan, nedelju pa čak i mesec dana budete bez svoje kreditne kartice. To vam može pomoći da zaista razumete koliko trošite. Dok pojedini mogu da izbalansiraju svakog meseca svoju kreditnu karticu, drugi se bore sa tim.

Ako svoju kreditnu karticu ostavite kod kuće na jedan dan, možete izbeći impulisvno kupovanje. Odlaganje plastike na nedelju dana vam može pomoći da odredite da li su vaše kupovine zaista potrebne pošto morate da gledate kako vaš novac odlazi. Otklanjanjem mogućnosti da trošite više nego što imate za mesec dana, videćete šta zaista znači živeti u skladu sa svojim mogućnostima.

Odvojite na stranu nešto novca

Možda ne volite termin fond za nepredviđe troškove, ali svako bi trebalo da ima novca na strani za svaki slučaj. Nemojte čekati do sledeće povišice, bonusa ili poklon novca, odvojite danas nešto novca na račun koji je namenjen samo za ovu svrhu.

Iako većina finansijskih stručnjaka savetuje da na štednom računu treba imati najmanje iznos tromesečnih do dvanaestomesečnih životnih troškova, verovatno će vam trebati vremena da to i postignete. Ključ za građenje ovog fonda je doslednost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sastavite liste

Čak iako u vašoj prirodi nije pravljenje lista, sam proces može biti od pomoći. Nešto tako jednostavno kao što je spisak za kupovinu namirnica može vam pomoći da smanjite troškove tako što nećete kupovati stvari koje vam zaista nisu potrebne. Ali takođe počnite da radite na većim listama sa finansijskim ciljevima.

To može da uključuje gde želite da budete u finansijskom smislu za godinu dana, kada želite da se penzionišete i šta želite da ostavite vašoj porodici i prijateljima. Zapisivanje finansijskih ciljeva čini iste realnijim te dostižnijim. Sada počnite da precrtavate stvari sa tih lista!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše ušteda uštede novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana